IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Добивът на въглища се свива непрекъснато от началото на 2016 г.

Общият индекс на промишленото производство се увеличава с 3% през март, показват данните на НСИ

12:39 | 10.05.16 г.
Добивът на въглища се свива непрекъснато от началото на 2016 г.

От началото на годината добивът на въглища в страната изпитва непрекъснати трудности, става ясно от данните на Националния статистически институт (НСИ). През март индексът на промишленото производство в сектора се свива с 24,5% на годишна база, след намалението от 13,5% през февруари и от 3,2% през януари. 

Като цяло обаче ситуацията в добивната промишленост е оптимистична - общият индекс в този сектор се повишава със 7,1% през март, благодарение основно на добива на металните руди (ръст от 20,5%) и на неметалните материали и суровини (8,3%).

Преработващата промишленост записва леко забавяне на ръста си през март - до 5,5% на годишна база спрямо 6,3% през февруари. На годишна база с 23,1% се свива секторът на ремонт и инсталиране на машини и оборудване, а с 22,4% - на производството на тютюневи изделия. В същото време обаче производството на метални изделия (без машини и съоръжения) се увеличава с 38,8%.

През март индексът на промишленото производство за сектора на производството и разпределението на електрическа и топлинна енергия намалява с 5% на годишна база. Спрямо февруари 2016 година обаче спадът е от 0,3 на сто.

На месечна база индексът в преработваща промишленост намалява с 0,5%, а в добивната промишленост остава без изменение.

Общият индекс на промишленото производство през март се повишава с 3% на годишна база, показват още календарно изгладените данни на НСИ. Предварителните данни от статистиката показват, че индексът намалява с 0,5 на сто спрямо февруари 2016 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:10 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още