IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Саудитска Арабия наводнява пазарите с петрол, за да свие дела на Русия

Представители на Saudi Aramco вече договарят допълнителни доставки на саудитски петрол до редица пазари, доминирани от руския сорт „Урал“

17:21 | 16.03.20 г. 21
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

 „Рияд наистина се ядоса на Москва заради техния ход на срещата на ОПЕК, така че са се прицелили към пазарите на сорт „Урал“, посочва източник от европейска търговска фирма, участваща в търговията с руския сорт.

В събота, ден след провала на преговорите във Виена, Рияд намали цените на суровината си за своите клиенти по целия свят. Aramco може да изпрати допълнителни количества от 1,5 млн. барела на ден в Европа през април, споделя трети източник.

 „Чудесни цени“

Петролната война между Русия и Саудитска Арабия не е нещо ново: и двете страни се намираха в конфликт в рамките на ОПЕК+ преди три години. Сега Рияд е готов да отиде чак до Беларус. Русия и нейната съседка не успяха да постигнат нова сделка за доставка на петрол през януари, което означава, че Минск ще търси заместник на руския петрол.

"Ние работим със Саудитска Арабия от миналата година. В Лондон имаше среща миналата седмица ... Цените са просто прекрасни", заявява анонимен представител на белоруски петролен търговец пред Ройтерс.

От Беларус посочват, че ще продължат да внасят алтернативен суров петрол, дори ако доставките от Москва бъдат напълно възстановени.

Саудитска Арабия също се стреми да замени руския петрол на по-необичайни за сорта „Урал“ пазари като Индия и САЩ, заявят търговци. Според източниците вече са били извършени редица телефонни разговори между представители на Aramco и хора от американската петролна индустрия за допълнителни доставки на саудитски петрол. Индийските рафинерии, които увеличават покупките на руски петрол през последните месеци, също поръчват допълнително саудитски петрол.

Азербайджанската държавна компания SOCAR е поръчала 3 млн. барела от Саудитска Арабия за зареждане през април за рафинерията си STAR в Турция, която досега преработваше основно сорт „Урал“, посочват два източника.

France’s Total, един от най-големите купувачи на руски петрол, води преговори с Aramco за увеличаване на приема на арабски петрол с около 600 000-700 000 барела на ден през следващия месец, посочва друг източник. Neste Oil, Eni и Preem също могат да получат допълнителни барели от Рияд, вариращи от един до три-четири товара, споделят търговците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

21
rate up comment 4 rate down comment 0
hazard
преди 4 години
Русия трябва да пусне дъмпинг на $20 за месец.Сега е шанса и да срути СА и петродолара съответно.Бюджета на СА е разчетен на $65, а на Русия на $40.Дюджетните приходите на СА са 80% от петрол.Но, предполагам САЩ ще дадат заем на СА, само и само да не падне петродолара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 4 години
значи е както предположих... измисли си го тоя факт :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 3 rate down comment 2
data
преди 4 години
ха , тя ситуацията не устройва никой , така че - всичко е въпрос на време
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 6
Императорът
преди 4 години
И как точно арапите ще вземат пазарите на руснаците, увеличавайки добивът си с 10%. В самата статия първо е посочена една цифра за увеличаване на добива, а след един абзац - друга - 10 пъти по-малка.Просто нямат нужният капацитет... и докога ще им издържи бюджетът? То експертите го бяха смятали - и то АМЕРИКАНСКИ експерти - Русия може да издържи с години на цени под 30 долара... ама не и крaставите камилари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 3
data
преди 4 години
Не е сложно , нито чак толкова елементарно - просто всички експерти в Бг се позовават на предоставената информация от Китайците
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 7 rate down comment 1
Solar Power
преди 4 години
Ами така стана. Харчиха за Буран, Афганистан и за куп военни неща още и накрая глътнаха бастуна .... че и ние с тях. Ние си бяхме така или инъче буфер за НАТО :) Да задържим за 1 седмица ако има агресия това беше.... хвърляха ни малко евтин петрол и това е .... Сега Русия действа по същия начин за обща радост..... Предпочитам един мародер в света пред двама. Когато са двама по край тях си патят други :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 8 rate down comment 0
zelka007
преди 4 години
малко инфо по въпроса не е зле ... хамерииканците купуват м/у 5 и 10 млн. барела месечно руски петрол ... :))) ... СА се бори да замести част от този обем , а не шистовият
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 0
khao
преди 4 години
резко ме заболя, след като видях това чудо на чудесата ! описани до конец, по над 1000 на ден ,бреххх роботите на батя!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 5
data
преди 4 години
Боли ли те главата ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още