IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Саудитска Арабия наводнява пазарите с петрол, за да свие дела на Русия

Представители на Saudi Aramco вече договарят допълнителни доставки на саудитски петрол до редица пазари, доминирани от руския сорт „Урал“

17:21 | 16.03.20 г. 21
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

 „Рияд наистина се ядоса на Москва заради техния ход на срещата на ОПЕК, така че са се прицелили към пазарите на сорт „Урал“, посочва източник от европейска търговска фирма, участваща в търговията с руския сорт.

В събота, ден след провала на преговорите във Виена, Рияд намали цените на суровината си за своите клиенти по целия свят. Aramco може да изпрати допълнителни количества от 1,5 млн. барела на ден в Европа през април, споделя трети източник.

 „Чудесни цени“

Петролната война между Русия и Саудитска Арабия не е нещо ново: и двете страни се намираха в конфликт в рамките на ОПЕК+ преди три години. Сега Рияд е готов да отиде чак до Беларус. Русия и нейната съседка не успяха да постигнат нова сделка за доставка на петрол през януари, което означава, че Минск ще търси заместник на руския петрол.

"Ние работим със Саудитска Арабия от миналата година. В Лондон имаше среща миналата седмица ... Цените са просто прекрасни", заявява анонимен представител на белоруски петролен търговец пред Ройтерс.

От Беларус посочват, че ще продължат да внасят алтернативен суров петрол, дори ако доставките от Москва бъдат напълно възстановени.

Саудитска Арабия също се стреми да замени руския петрол на по-необичайни за сорта „Урал“ пазари като Индия и САЩ, заявят търговци. Според източниците вече са били извършени редица телефонни разговори между представители на Aramco и хора от американската петролна индустрия за допълнителни доставки на саудитски петрол. Индийските рафинерии, които увеличават покупките на руски петрол през последните месеци, също поръчват допълнително саудитски петрол.

Азербайджанската държавна компания SOCAR е поръчала 3 млн. барела от Саудитска Арабия за зареждане през април за рафинерията си STAR в Турция, която досега преработваше основно сорт „Урал“, посочват два източника.

France’s Total, един от най-големите купувачи на руски петрол, води преговори с Aramco за увеличаване на приема на арабски петрол с около 600 000-700 000 барела на ден през следващия месец, посочва друг източник. Neste Oil, Eni и Preem също могат да получат допълнителни барели от Рияд, вариращи от един до три-четири товара, споделят търговците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 8 rate down comment 0
Стоян Петров
преди 4 години
Напоследък русия наистина изнася доста петрол за САЩ. Американският е много лек и досега се блендираше с изключително тежкия венецуелски. След санкциите обаче се отвори ниша за руския. Явно саудитите ще им вземат и това стъпало. Техният не е толкова тежък, но пропорциите ще са други и пак ще се получи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 1
khao
преди 4 години
...това от фейса, нали ! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 4
data
преди 4 години
Рядко те подкрепям , но иска да кажа - Китай не само се справи най-добре , Китай предостави цялата информация за всичките си 70х случая , перфектно проследени и служещи за основа за действията на всички засегнати страни . Китай , Благодаря !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Айде всички копейки на амбразурата!Скорее ребята, за Путина!Как така ще лъсне истината?! Расия от богата, по-богата, хората едни големи заплати пенсии взимат, инфраструктура прекрасна и в най-малкото сели, хората живеят дълго, не пият, хероин и спин не знаят какво е, а рускините благоприлични.А така, сега обяснете и за огромните резерви, че даже няма нужда и да печелят от петрола, за кеф го правят и да помагат на страните, дето си нямат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 4 години
Ще стане, ще стане, ще стане..............русия ке падне, ке падне, ке падне........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 0
korn
преди 4 години
Не Дядо Вова, всички българи и нормални хора искаме по евтин петрол щото ни писна ние да бачкаме, а ислямистите да мързелуват и да се молят на Алах. Писна ни ние да бачкаме, а руснака да да се напива, да се прави на пич, и после да идва на нащо море, ние да му сервираме, а той да ни плаща с нащи пари. Писна ни и от такива предатели като теб, където продавате бъдещето на българските деца. Но идва деня в който ще си платиш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 2
sssaaa
преди 4 години
Не си съвсем точен. Виж в процент спрямо населението на Китай и си преизчисли чрожента и в цивилозованата сттана от ЕС - Италия например.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 4
Бидонойл
преди 4 години
"...народа бил беден." Прав си, така е в Русия Народа обича Путин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 5
markov
преди 4 години
Самата статия е голяма глупост в по-голямата си част. Сайдитците наели 12 танкера и ще карали петрол да завземат Рудсиките пазари .......после су уточнява че мнозинството от тези танкери - 9 на брои ще карали в САЩ :) Човек почва да се чуди САЩ ли е основния пазар на Руски петрол .....или *** се правят че се борят с Руснаците пък карат петрола на пазара на Шистаците ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
Бидонойл
преди 4 години
"но никой не се справи по-добре от него с тази т.н. "пандемия". " Аз ли греша, или "пандемията" започна точно от Китай? Не бяха ли там най-многото жертви?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още