IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролната война с Русия може до докара до фалит Саудитска Арабия

Задълбочаващият се бюджетен дефицит на Рияд и отчуждаването на Кралството от САЩ могат да създадат необратими щети за саудитците

11:11 | 20.03.20 г. 63
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Принц Мохамед бин Салман. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Принц Мохамед бин Салман. Снимка: Ройтерс

Самата Саудитска Арабия премина от бюджетен излишък към рекордно висок дефицит през 2015 г. от 98 млрд. долара и изразходва поне 250 млрд. долара от валутните си резерви през този период, за който саудитските висши служители твърдят, че са загубени завинаги. Дори преди да започне тази нова ценова война, Саудитска Арабия вече беше изправена пред огромен бюджетен дефицит, прогнозиран да продължи поне до 2028 г. и то при очаквана средна цена за Брент от 84 долара за барел.

Толкова се беше влошило икономическото и политическото положение на Саудитска Арабия през 2016 г., че заместник-министърът на икономиката Мохамед ал Туваири заяви недвусмислено: „Ако ние (Саудитска Арабия) не предприемем никакви мерки за реформи и ако световната икономика остане същата, тогава сме обречени на фалит след три-четири години“. Тоест, ако саудитската държава продължи със свръхпроизводството, за да притисни допълнително цените на петрола надолу - точно както прави в момента, тогава тя ще бъде изправена пред фалит в рамките на три до четири години. 

Три-четири години обаче изглежда оптимистичен вариант, тъй като не бива да се забравя, че през 2016 г. саудитците не очакваха, че американският шистов сектор ще продължи да нараства по отношение на капацитета на продукцията или че цената за пробиване в Русия ще бъде около 40 долара за барел. Чисто емпирично, САЩ и Русия могат да си позволят да работят много по-дълго време от Саудитска  Арабия при цени на петрола около или под 40 долара за барел.

За САЩ има икономически ползи, които, особено през тази година, в която са налице отрицателните икономически ефекти от коронавируса, биха представлявали и значителни политически ползи. По правило се изчислява, че всяка промяна в цената на суровия петрол от 10 долара за барел води до 25/30-процентна промяна в цената на галон бензин, а всеки 1 цент надолу от средната цена за галон освобождава повече от 1 млрд. долара годишно допълнителни потребителски разходи. Политически това може да помогне на сегашния държавен глава на САЩ да се сдобие с добра изходна позиция на предстоящите президентски избори по-късно тази година.

По данни на неправителствената организация Национално бюро за икономически проучвания (NBER) след Първата световна война в 11 от 11 случаи действащият президент на САЩ печели изборите, ако икономиката на САЩ не се сблъсква с рецесия в рамките на последните 24 месеца преди изборите. Само един от седем президенти, които влизат в изборна кампания с икономиката в рецесия, успява да бъде преизбран (Калвин Кулидж през 1924 г.). Имайки се предвид това е разбираемо, че Доналд Тръмп предлага редица нови мерки в подкрепа на шистовата индустрия.

Междувременно, за Русия, чиято основна външнополитическа стратегия при президента Владимир Путин винаги е била „създаване на хаос и проектиране на руски решения и последвалото им влагане в този хаос“, войната със Саудитска Арабия на петролните пазари не може да бъде по-изгодна. Ако петролните цени се успокоят при около 40 долара за барел за Брент, когато търсенето в Китай се възстанови, Русия и нейните петролни компании ще могат да произвеждат толкова петрол, колкото искат. Дори и да не търгува около тези нива, Русия ще може се възползва от факта, че в рамките на по-малко от 10 години Саудитска Арабия обяви на два пъти икономическа война на единствения си реален съюзник в света - САЩ.

С увеличено влияние във всички ключови държави в шиитския полумесец на Близкия изток - Ливан, Сирия, Ирак, Иран и Йемен (през Иран) - Русия продължава да работи за заздравяване на позицията си и в страните по периферията на този полумесец – Азербайджан, Турция, Бахрейн и Пакистан.

И всичко се случва в момент, когато настоящият фактически владетел на Саудитска Арабия, престолонаследникът принц Мохамед бин Салман, е изправен пред най-сериозната криза на своя авторитет.

Остава загадка защо принц Салман се отчуждава от Вашингтон, изразходвайки остатъка от намаляващите резерви от чуждестранни активи на Кралството. Но, каквато и да е причината, Русия ще наблюдава отстрани със задоволство случващото се.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

53
rate up comment 6 rate down comment 2
cherney
преди 4 години
Русия не само е поела обещание към Украйна за гарантиране на границите, ами руски президент е сложил подписа си през 1994г., удостоверявайки това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
52
rate up comment 6 rate down comment 3
dikens15
преди 4 години
Ми тогава що признахме Косово???? Пък Крим не можем. Айде това кажи, другарю гении???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
51
rate up comment 5 rate down comment 4
dikens15
преди 4 години
Ми щом не ти е ясно тъ пако да ти го кажа в едно изречение- напада я, защото краварите направиха пуч, поставиха марионетно правителство и започнаха да използват украинците като пушечно месо и да ги бутат срещу руснаците. Капиш, мух льо???!А НАТО е поел ангажимент при разпадането на Варшавслият Пакт сраните от него да не бъдат приемани в него. Според теб има ли заплаха ,след приемането на тези страни и разполагането на краварски бази в тях, през погледа на руските??? Въпрос с повишена трудност за теб
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 5 rate down comment 5
dikens15
преди 4 години
Не виждам нещо да плачкаш за нападенията и войните вИрак( два пъти, вторият гигантска машинация и лъжа пред целият свят), Афганистан,Югославия, Арабските пролети, Сирия и доста други да не изброявам( че ми е ценно времето). Що така бе човеколюбецо???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 2 rate down comment 4
dikens15
преди 4 години
ОТКАЗ ОТ ЯДРЕНО ОРЪЖИЕ ???!!! УАААААА. Това къде го чете, ако не е тайна ( и между другото да ти напомня, че използването на упойващи субстанции е не много законно)???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 3 rate down comment 6
mirodes
преди 4 години
Какво НАТО,бе ц.ървул?Нито Грузия,нито Молдова,нито.Украйна са част от НАТО.Русия е поела обещание към Украйна при разпадането на СССР да гарантира териториалната й цялост в замяна на отказ от ядрено оръжие.А тя не само не я пази,ами я й напада.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 5 rate down comment 4
mirodes
преди 4 години
Утре ако турците в Кърджали искат да се отцепят трябва ли да го одобрим,щото не са българи и не са християни?И ако турската армия атакува България,положително ли ще го приемеш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 3 rate down comment 8
cherney
преди 4 години
Звучи аргументирано, но не е съвсем вярно. Причината проекта "Новорусия" в Източна Украйна да е epic fail се състои в това, че населението в тези райони / основно етнически руснаци с майчин език руски / не оказват необходимата подкрепа. Мнозинството от тези хора искат да живеят в страна, която има нормални отношения с ЕС и САЩ. В Крим също мнозинството от хората / отново етнически руснаци / съжаляват, че са част от Русия. Повечето от тях са гласували с ДА на "референдума". Това е реалността, а не това, което бълва руската пропаганда
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 8 rate down comment 3
markov
преди 4 години
Тези всичките територии са с етническо население оказало се в чужди държави поради някакви безумни административни размествания в рамките на СССР само че тогава нямаше значение , нямаше граници и т.н. всички бяха една държава. Сега тези местни населения оказали се без да ги пита никои в границите на чужди държави нямат намерение да останат там. Всичките случай които цитираш са защото местното население не иска да живее в границите на Груция , Украйна и т.н. и да се готви да воюва под командата на НАТо с истинската си родина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 4 rate down comment 7
cherney
преди 4 години
Ти не виждаш Русия да притиска никого, доколкото си *** неземен, който трябва да бъде предаден в ръцете на някой украинец или грузинец. Да ти скъсат *** и да те поставят до стената. Ами окупацията на Крим, войната с Грузия, 13к трупа в Източна Украйна, Приднестровието, Абхазия и Южна Осетия? ***-ник!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още