IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще мине ли скоро цената на златото 2000 долара за тройунция?

Два мегатренда карат инвеститорите да посягат към метала: ниските лихви и слабият долар

14:31 | 27.07.20 г. 26
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Едно е сигурно: 2020 г. ще навлезе в учебниците по историята на пазарите на суровини. През април цената на петрола падна под нулата, три месеца по-късно цената на златото достигна ново рекордно високо ниво: в понеделник цената на благородния метал достигна пик с ръст от над два процента до 1944 долара за тройунция (около 31 грама). Така той значително надмина предишния рекорд от около 1921 долара през септември 2011 г.

Изчислена в евро, цената на златото нарасна до около 1650 евро за унция в понеделник, като също достигна нов рекорд. Скъпоценният метал поскъпна с около 22 процента от началото на годината. От дъното през март цената се увеличи с повече от 31 процента.

Когато златото за последно достигна рекордно високото ниво през 2011 г., последваха години на депресия на пазара на злато. Но този път това може да бъде само началото на нова циклична възходяща тенденция за благородните метали.

Ралито на благородните метали набра темпо особено през последните два месеца. Цената падна до 1800 долара за унция в края на юни и достигна 1900 долара през миналия петък.

Ханс-Гюнтер Ритер, ръководител на търговията със скъпоценни метали в Heraeus, заяви пред Handelsblatt: „Загрижеността за икономическите последици от кризата, изключително хлабавата парична политика на водещите централни банки и многомилиардните държавни стимулиращи пакети продължават да подхранват интереса към златото“.

Ниските реални лихви тласкат инвеститорите към златото

Според Марк Хефеле, главен инвестиционен стратег в UBS Global Wealth Management, влошаващата се икономическа перспектива в САЩ и новите напрежения в рамките на конфликта между САЩ и Китай са подхранили ралито на златото и дават възможност за скока до рекордно високите стойности.

В края на миналата седмица Съединените щати съобщиха за изненадващо увеличение на безработицата - също и защото много американски щати се отказаха от мерките за облекчаване на фона на нарастващите случаи на Covid-19. Освен това дипломатическият спор с Китай отново се разраства, както показва затварянето на консулствата в двете страни.

Въпреки че политическата несигурност продължава да увеличава търсенето на злато в краткосрочен план, стратегът на UBS Хефеле идентифицира по-специално два мегатренда, които карат инвеститорите да посегнат към златото: отрицателни реални лихвени проценти и слабият долар. „Все още сме положително настроени към златото и сме поставили жълтия метал в нашия списък с най-атрактивни активи", казва Хефеле. Той очаква цената на златото да достигне 2000 долара до края на септември.

Наскоро DZ Bank увеличи целевата си цена за златото до 2050 долара за тройунция до края на годината. „Инвестиционното търсене компенсира напълно ограниченото търсене от страна на бижутери и централни банки", пише експертът на DZ bank Габор Фогел в скорошно проучване. „Ето защо смятаме, че е много вероятно на пазара да се стигне до дефицит“.

Последният лихвен бастион падна

В продължение на дълго време Съединените щати бяха последният лихвен бастион, в който инвеститорите получаваха положителна възвръщаемост за безрискови държавни облигации дори след приспадане на инфлационния процент. Междувременно доходността по десетгодишните облигации на САЩ рязко спадна, а инфлацията нарасна леко. В резултат реалният лихвен процент по държавните облигации в САЩ падна до минус 0,85 процента.

В същото време доларът наскоро загуби стойност спрямо широка кошница от валути. Резултатът: златото става все по-привлекателно за американските инвеститори. Те разчитат основно на физически покрити индексни фондове (ETF-и) и продължават да насърчават ралито на благородните метали.

"Няма съмнение, че глобалното търсене на инвеститори в ETF в момента е основната сила, която повишава цените", казва експертът на Heraeus Ритер. Доставчиците на индексни фондове трябва да съхраняват определено количество злато за всяка продадена единица от фонда. Неотдавнашните вливания в продукти увеличиха дяловете на ETF до близо 107 милиона унции, пише главният стратег на ING Bank Уорън Патерсън. Това са над 3400 тона.

Така индексните фондове замениха германската бундесбанка като втория по големина притежател на злато в света. „Нарастващото търсене на сигурни убежища във времена на голяма несигурност, както и падащите реални лихвени проценти и по-високите очаквания за инфлация, допринесоха за скорошния скок на цените", казва Патерсън.

 

Реалният риск: Стагфлация

DZ-Bank изчислява, че търсенето от страна на ETF-и ще нарасне до 1000 тона през 2020 г. - много повече от 600 тона, които централните банки вероятно ще купят тази година. Следователно не се задава край на на ралито на благородните метали.

Само изключително неблагоприятен икономически сценарий за пазарите може да сложи край на пазара на златните бикове, предупреждава Александър Венер, фонд мениджър в Do Investment: стагфлация, т.е. комбинация от рецесия и инфлация.

Това може да доведе до необходимостта централните банки да повишават лихвените проценти в момент, в който икономиката върви надолу. Вероятно е инвеститорите да преминат обратно към безопасните държавни облигации, ако те предложат компенсация за инфлацията. Затова Венер казва: "Поскъпващият долар в съчетание с нарастващите номинални лихвени проценти може да постави златото под натиск“.

Той все още не вижда признаци на подобен сценарий. Ако Федералният резерв на САЩ приеме още по-мащабни мерки с оглед на бавната икономика в Съединените щати, като например закупуването на акции, това би трябвало да подкрепи и цената на златото, обяснява специалистът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 7 rate down comment 2
Solar Power
преди 3 години
Всичко е точно така, но нека да не забравяме,че златото е също като имотите - трудно се продава веднага на момента. Може да ти се наложи да го изпратиш някъде и т.н. Друг повратен момент е,че реално златото играе под 10% в икономиката за разлика от среброто например тоест тук е възможно да имаме едни накити точно както хартийките ..... и не на последно място какво ще се случи когато господин Мъск кацне на най-близкия метеорит след 10 години и обяви,че има огромен метеорит със злато :) ? Както се казва никога не залагай на един кон ! Акциите например носят дивидент по няколко пъти в годината и не е нужно да ги продаваш за да получиш дивидента ...... Комбинирана инвестиция акции, имоти,злато и крипто е много по добра :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 10 rate down comment 1
mariata
преди 3 години
1952 и 1962 подобно нещо се е случвало в България - но не забрана на златото, а де факто конфискация на кеша. Разликата между златото и кеша обаче е, че първият, особено ако е в банка, чси, прокуратура и т.н. Могат да ти го вземат с един клик, а ако е на хартия, банката да го демонетизира мигновено. При златото - взимат го само ако го намерят, и не могат да го демонетизират никога
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 7 rate down comment 2
alphaomega
преди 3 години
Няма как да го манипулират чак толкова че да го обезценят напълно. Реалната му стойност се движи в доста тесни граници. Тези флуктуации на графиките всъщност са инфлационно-дефлационните цикли на фалшивите хартиените и електронни пари. А в исторически план златото винаги е било ценно и винаги е било перфектно средство за съхранение на стойност. Винаги е имало добра покупателна способност и ликвидност. Траките са били едни от първите хора в историята които за осъзнали качествата на златото и са започнали масово да го добиват и да го обработват. До колкото знам именно в България е намерено най старото обработено злато в света. 4400г. преди новата ера.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 2
mariata
преди 3 години
Само че историята показа, че именно след държавната намеса за ограничаване притежанието на злато, златото поскъпва и се търси все повече. Защото никога в историята не се е случвало да забранят в един и същ момент златото в целия свят и всички забрани в сравнително кратък период са падали
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 3
alphaomega
преди 3 години
Хаха....златото никога повече няма да поевтинее в рамките на нашият живот! За по нататък вече не знам. Може да измислят начин да го произвеждат евтино.А точно пък ако притежанието на злато е незаконно тогава цената му ще стане най висока! Може и 10К да удари. Незаконните неща поскъпват рязко и търговията им моментално преминава в сянка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 4
Zlato
преди 3 години
Прав си, че може някой да ти го открадне. Даже може държавата да ти го прибере както са правили едно време и Ленин и Хитлер, че и Рузвелт (през 1933 г.). Вкарва държавата едно законче от 5 реда, че притежаването на злато е незаконно и цената му става нула за обикновените граждани. Само престъпниците ще го ползват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 3
Hahoto
преди 3 години
По добре злато в буркан, отколкото хартийки с лика на Жан! Всичко може да се открадне в този живот. Но както е казал чичо Морган пред федералния съд преди някое друго столетие - "Само златото е пари и нищо друго" Те така, късите рокли може да дойдат пак на мода...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 4
Hahoto
преди 3 години
Да помислим, каква ли ще е цената да жълтото, при тия новонапечатани долари, при годишен дефицит от 1 трильон в САЩ. И какво ще се случи при едни срив в доверието на долара и резервните фиатни валути, подпомогнат например от една хибридна финансона атака от Русия, Китай, Иран и Турция с цел да заобиколят платежната система базираща се на него. Да си представим и един преход от цени в долари на петрола към специални права на тираж на МВФ и ето ви още едно гвоздейче в клюна на белоглавия орел. Дано не сме свидетели на такива интересни времена!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 4
nkavrakov1982
преди 3 години
Много се напечатаха,но и банките много манипулират цената на златото.Така че не се уповавай на това.В исторически план цената на златото винаги е била манипулирана от централните банки.Не казвам,че не е добре да имаш злато,но къде ще го съхраняваш.Цената за съхрание е висока,у дома ако го държиш ще ти го откраднат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 6
nkavrakov1982
преди 3 години
16 000,ха ха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още