IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарите залагат на ръст на цените на лития

Нарастващият фокус върху зелената програма на правителствата и очакваното масовизиране на електромобилите подкрепят метала

13:59 | 16.12.20 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg Creative Photos</em></p>

Снимка: Bloomberg Creative Photos

Изпълнителният директор на Tesla Илон Мъск заяви, че новата фабрика на автомобилния производител в Берлин ще е с капацитет да произвежда батерии с 250 гигаватчаса обща мощност годишно. Това е колкото половината от глобалния производствен капацитет тази година.

Зашеметяващият ръст на цените на акциите на Tesla тази година повиши пазарната стойност на компанията до над 500 млрд. долара.

Инвеститорите, които подкрепиха компанията, както и други компании от сектора, като китайския производител на електрически автомобили Nio, вече обръщат повече внимание на производителите на материали, казва Смит.

За да се постигнат целите на Tesla, ще е необходимо разширяване на литиевия сектор, добавя той. Изграждането на нови мини обаче може да отнема до 5 години, което означава потенциален дефицит в предлагането, ако търсенето продължава да расте.

Уън от Ganfeng предупреждава, че по-бързият растеж на електромобилите в Китай е ограничен от липсата на съоръжения за зареждане в най-големите градове. „Това е голям въпрос за пазара - степента на проникване от 10 до 20 процента е добра, но е още далеч от необходимото“, посочва той.

Предлагането на литий в Австралия освен това продължава да расте, което представлява дългосрочна заплаха за възстановяването на пазара. През октомври австралийската минна компания Altura влезе в процедура по фалит, след като не успя да събере достатъчно средства, за да изплати дълговете си.

Междувременно Pilbara се съгласи да придобие литиевия проект на Altura за 175 млн. долара в сделка, подкрепена от най-големия австралийски пенсионен фонд, AustralianSuper. Главният изпълнителен директор на Pilbara Кен Бринсдън заяви, че понастоящем "няма стимул" да рестартира проекта. „Индустрията няма да се разраства при днешните цени“, добавя той. „Неизбежно трябва да има увеличение на цените, ако индустрията иска да задоволи нарастващото търсене“, заключава Бринсдън.

Американският производител Livent, който миналия месец заяви, че е удължил договора си за доставка с Tesla до 2021 г., се договори да инвестира в канадския миньор Nemaska ​​Lithium, компания, която фалира миналата година.

Хауърд Клайн, основател на RK Equity, която инвестира в сектора, казва, че пазарите на акции очакват покачване на цените на лития, заради което и книжата на свързаните с метала компании поскъпват. Запасите от метала все пак се изчерпват и се очаква консолидация и повече дисциплина, заключава той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Императорът
преди 3 години
Не забравяйте кой държи находището, в което са 10% от литият на света ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още