fallback

Цената на петрола се стабилизира след санкциите на САЩ срещу Русия*

Инвеститорите осмислят обявените от американския президент Джо Байдън ограничения, както и възможността от ядрена сделка с Иран

10:07 | 23.02.22 г. 1

Цената на петрола се стабилизира, докато инвеститорите осмислят санкциите на САЩ в резултат на последните ходове на руския президент Владимир Путин, както и възможността от сключване на ядрена сделка с Иран, пише Bloomberg.

Европейският сорт Брент поскъпва с 0,27%, или 0,26 долара, до 91,11 долара за барел.

Цената на американския бенчмарк West Texas Intermediate (WTI) се увеличава с 0,196%, или 0,18 долара, до 92,09 долара за барел.

петрол

Във вторник американският държавен глава Джо Байдън обяви санкциите на САЩ срещу Русия. САЩ ще наложат ограничения върху руската банка ВТБ и нейно подразделение.

Санкциите ще забранят на американските финансови институции да обработват трансакции от ВТБ. Това ще прекъсне сделките, обвързани с щатски долари. Байдън обяви също, че Вашингтон ще ограничи и търговията с държавен дълг на Москва. „Това означава, че сме отрязали достъпа на руското правителство до западно финансиране“, каза Байдън.

Байдън бе категоричен, че ако Русия продължи с действията си, САЩ „ще ескалират санкциите“.

В понеделник руският президент Путин призна независимостта на самообявилите се "народни републики" в Донецк и Луганск. Освен това държавният глава изпрати войски в двата района, твърдейки, че са с мироопазваща цел.

„Все още има значителен риск цената на петрола да надмине 100 долара за барел“, ако ситуацията в Украйна ескалира, каза директорът по енергийни и добивни суровини в Commonwealth Bank of Australia Вивек Дар. „Петролните пазари са изключително уязвими в момента, като се има предвид, че световните запаси на „черно злато“ са на седемгодишно дъно и че свободният капацитет на ОПЕК+ е под въпрос заради разочароващия ръст на доставките“, каза експертът.

САЩ водят преговори с износители и вносители на петрол, за да смекчат удара от ескалация на напрежението и от наложените санкции, каза заместник-съветникът по национална сигурност в Белия Дом Далийп Сингх.

Възможността от завръщането на иранския петрол също натежа на пазара. Европейски и руски дипломати смятат, че преговорите по ядрената сделка са стигнали финален етап. Тази седмица има вероятност да бъде обявено решение.

Иран бе един от най-големите производители на петрол в Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, носещи общото название ОПЕК+, преди да ѝ бъдат наложени санкции от САЩ. Много от инвеститорите очакват, че ако ограниченията бъдат премахнати, страната ще може да увеличи доставките с 1 млн. барела дневно само в рамките на няколко месеца.

* Към 9:49 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:57 | 14.09.22 г.
fallback