IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Опасенията за сигурността изтласкаха цената на петрола над 110 долара за барел*

Международната агенция по енергетика предупреди, че световният енергиен пазар е застрашен от руската инвазия в Украйна

09:38 | 02.03.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Суровият петрол продължава своя ценови възход в сряда, пише Bloomberg. Цената на световния бенчмарк Брент надмина 110 долара за барел преди заседанието на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, носещи общото название ОПЕК+, а Международната агенция по енергетика предупреди, че сигурността на световния енергиен пазар е застрашена от руската инвазия в Украйна.

Цената на европейския сорт се увеличава с 5,76%, или 6,05 долара, до 111,02 долара за барел.

Американският суров петрол West Texas Intermediate (WTI) поскъпва с 5,80%, или 6 долара, до 109,41 долара за барел. Цената на сорта достигна най-високото си ниво от 2013 г., след което отчете лек спад.

Петрол Петрол

Във вторник изпълнителният директор на Международната агенция по енергетика Фатих Бирол заяви, че ситуацията на енергийните пазари е много сериозна. Същият ден САЩ и други страни решиха да освободят част от резервите си на „черно злато“.

Инвеститорите ще се оглеждат за реакция от страна на ОПЕК+, чието заседание предстои да се състои в сряда. На него ще бъдат обсъдени доставките през април, за които очакванията са да бъде прието леко увеличение.

Световният пазар на петрол вече бе изключително затегнат още преди ескалацията на напрежението в Европа, след като страните отчетоха силно икономическо възстановяване от пандемията, а нарушените руски доставки имат потенциала да доведат до още по-голям ръст на цената на суровината.

Трейдърите плащат най-много от над две години, залагайки, че това ще се случи, докато банките, включително Morgan Stanley, завишиха краткосрочните си прогнози.

Правителствата по света са подложени на инфлационен натиск, след като санкциите срещу Русия увеличават цената на енергията, металите и зърното. Това подтикна САЩ и съюзниците й да освободят 60 млн. барела от стратегическите резерви на петрол, за да озаптят бързопокачващите се цени, въпреки че подобен ход в края на миналата година имаше малък ефект.

"Единствено виждам допълнително поскъпване на петрола“, каза старшият суровинен стратег в Australia and New Zealand Banking Group Ltd. Даниел Хайнс. "Пазарът се осъзнава за реалността, че вече има ограничения върху руския петрол без официални санкции. Трудно е да се види какво може да направи ОПЕК“, допълни експертът.

Пазарът на петрол продължава да следва бичи модел, като цените на спот пазара са по-високи от цените на фючърсните доставки. Спредът при Брента между двата му договора с най-близка доставка сега е в размер на 4,99 долара за барел спрямо 1,39% в началото на февруари.

Инвазията на Русия в Украйна навлиза в нова фаза, която би могла да доведе до още санкции. Американският президент Джо Байдън е подложен на натиск от представителите на двете партии в страната да прекъсне щатският внос на руски газ и петрол, което би могло допълнително да увеличи световните цени.

Отражението от руската инвазия се разпространи нашироко и надалеч. Водещи петролни компании като BP Plc и Shell Plc напускат Русия, а банките по света ограничават финансирането на търговията със суровини.

В сряда Exxon, Ford и Boeing съобщиха, че спират операциите си в Русия. Същия ден Байдън заяви, че САЩ ще последват Европейския съюз (ЕС) и Канада и ще въведат забрана руски самолети да преминават през въздушното пространство на страната.

Американският петролен институт съобщи, че през миналата седмица щатските резерви на „черно злато“ са се свили с 6,1 млн. барела, според лица, запознати с данните. Инвентарът в ключовия хъб за съхранение в Кушинг също е намалял.

*Към 09:19 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 10 rate down comment 2
Setver
преди 2 години
НОрмално е да се качват цените. През последните години потреблението расте, съответно добивът стигна почти своя максимум, съответно при проблем с добива и при това огромно търсене цените скачат рязко. Може би е време всеки от нас да поограничи използването на личните семейни и служебни автомобили в името на подкрепата за Зеленски, която всички ние изразяваме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още