IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ затварят небето си за руски самолети

В речта си за състоянието на Съюза американският президент обеща да спре руската агресия в Украйна и да укроти растящата инфлация

05:53 | 02.03.22 г. 8
<p>
	<em>Снимка: Jim Lo Scalzo/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jim Lo Scalzo/Bloomberg

САЩ ще последват Европейския съюз (ЕС) и Канада и ще въведат забрана руски самолети да преминават през въздушното пространство на страната. Забраната ще влезе в сила до края на сряда.

Това съобщи президентът на страната Джо Байдън, цитиран от Ройтерс, като се очаква това да предизвика и ответна мярка.

„Обявявам, че ще се присъединим към нашите съюзници в затварянето на американското въздушно пространство за всички руски полети, което допълнително ще изолира Русия“, посочи Байдън в своето обръщение за състоянието на Съюза.

Белият дом водеше разговори с американските авиокомпании по въпроса през последните дни, отбелязва агенцията. United Airlines и United Parcel Service (UPS) обявиха, че вече са спрели полетите над руското въздушно пространство. Преди това Delta Air Lines и American Airlines спряха да летят над Русия.

Продължителни блокажи на въздушни коридори

Руските полети на практика са фактически забранени от дестинации в САЩ в по-голямата си част през последните дни поради забрани за използване на канадско и европейско въздушно пространство.

Авиокомпаниите вече са изправени пред потенциално продължителни блокажи на ключови коридори за полети изток-запад, след като ЕС и Москва издадоха забрани за въздушното пространство.

Високопоставен служител на ЕС казва пред агенцията, че руските олигарси, дори тези с двойно гражданство, няма да могат да заобиколят забраната за летене над въздушното пространство на блока. „Няма значение дали са жители на ЕС, ако са руски граждани, ще бъдат обхванати“, допълва източникът на агенцията.

Смущения на доставките

Мерките увеличават смущенията и на глобалните вериги на доставки, които са силно засегнати от пандемията. Затварянето на небето засяга над една пета от въздушния товар, което тласка и разходите нагоре. Най-силно засегнати вероятно ще бъдат руските превозвачи, които съставляват приблизително 70% от полетите между Русия и ЕС.

Транспортът между Европа и северноазиатските дестинации, като Япония, Южна Корея и Китай, е най-застрашен от прекъсване, след като Русия реципрочно забрани достъпа до своето въздушно пространство и забрани на своите авиокомпании да летят към Европа.

Германската Lufthansa, Air France KLM, Finnair и Virgin Atlantic вече отмениха товарни полети в Северна Азия заради затворен достъп до въздушното пространство на Русия. Скандинавската авиокомпания SAS заяви, че ще пренасочи своята линия Копенхаген-Шанхай, по която се лети веднъж седмично, за да избегне въздушното пространство на Русия, и спира засега полетите Копенхаген-Токио.

През декември цените на въздушните товари бяха със 150% над нивата от 2019 г., според Международната асоциация за въздушен транспорт.

Руската AirBridgeCargo превозва малко под 4% от глобалните международни въздушни товари, като по-голямата част от тях са между Европа и Азия. Сега може да се окаже, че около четвърт от въздушните товари между Азия и Европа трябва да намерят алтернативни средства за транспорт, коментират анализатори. Същевременно има недостиг на контейнери за превози и няма свободен капацитет по пристанищата.

Някои големи азиатски въздушни превозвачи, като Korean Air Lines и японската ANA Holdings, все още използват руското въздушно пространство, както и близкоизточните авиокомпании.

Руските авиокомпании се сблъскват и с други проблеми, освен затвореното небе. Лизингови компании искат от "Победа", нискотарифната авиокомпания на държавната авиокомпания "Аерофлот", да върне самолети. Забраните обхващат и чисти карго превозвачи, като руската AirBridgeCargo Airlines и люксембургската Cargolux, и заобикалянето, което удължава маршрутите,  ще доведе до увеличаване на цените на въздушния превоз.

Последна актуализация: 07:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 2
юрист
преди 2 години
Аз лично очаквах вашия руски хитлер2 - путин- да си седне на 4буквието като всеки 70 годишен човек с начало на деменция и склероза и доброволно да се махне от президентството поради заболяване, което не му позволява да си изпълнява задълженията. Явно, всички руснаци си го харесвате. Е- тогава защо се чудите, че светът не ви харесва...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 1
юрист
преди 2 години
''...да живеят Европейските ценности и свободата на словото..!?!!!!...'' Няма и да имате достъп- ето защо Конституция на Р.България Чл. 39. (1) Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово - писмено или устно, чрез звук, изображение или по друг начин.(2) Това право НЕ МОЖЕ да се използва за накърняване на правата и доброто име на другиго и за призоваване към насилствена промяна на конституционно установения ред, към извършване на престъпления, към разпалване на вражда или към насилие над личността.Апропо- какво стана с вашите ''гениални'' руски хакери под ръководството на вашата армия- що НЕ МОГАТ да пробият геоблокирането на ЕС за вашите руски сайтове- нали са мнооого ''велики'',м;D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 2
0pk
преди 2 години
А трябва ли аз да страдам, защото ти в желанието си да си свободен в избора на близане настъпиш някого, който е способен да превърне дома ми в купчна развалини? Американците даже с Ким не си позволяват подобни провокации, каквито с методична последователност прилагат спрямо руснаците. Какво очакваше, че ще се случи?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 3
korn
преди 2 години
И кво да направим, всички да се наведем като тебе и да почнем да ближем руския ботуш, защото иначе Путин ще изстреля ядрените ракети? Всички руски роби сте едни и същи. Разберете, че има хора които искат да живеят свободно и не се кефят на Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
valentino29
преди 2 години
Оооо,забравих за истината и борбата с фалшивите новини,ха,ха,ха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 2
valentino29
преди 2 години
Имаше клип,но е блокиран,няма достъп до Руски информацини сайтове,да живеят Европейските ценности и свободата на словото..!?!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
0pk
преди 2 години
Важното е борбата срещу Путин да не спира. :] Интересно, защо последни си затвориха небето. Според мен трябваше те първи да излязат с такова решение. Онзи ден ми излезе новина, че британците приемали закон позволяващ да се задържат търговски кораби под руски флаг. Французите пък разправяли открито как водели финансова война за разрушаване на руската икономика. Имам чувстовото, че някои политици случайно са попаднали на постовете си и не могат да проумеят колко бързо можем да глътнем водица, която ще я има обилно и за тях самите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
Bones
преди 2 години
Joe Biden flubs speech appearing to call Ukrainians Iranian people during State of the Union.реплика +7 -22022-03-02 08:23:36Педофила с памперс Джо (нерегистриран)Преди малко гледах клипа. Бай Дън каза, че приветства борбата на иранският народ срещу Путин и всички се направиха, че не са го чули и ръкопляскаха като луди. Тия надминаха КПСС по времето на късния Брежнев....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още