IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индонезия проучва възможностите за доставки на въглища на нови пазари

Страната получава запитвания за въглища и от Европа

17:29 | 09.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Индонезия, най-големият износител на въглища в света, проучва нови пазари извън традиционните за страната от Азиатско-Тихоокеанския регион, тъй като купувачите търсят алтернативи на руските доставки след нахлуването на Русия в Украйна.

Купувачи от някои западноевропейски страни са се свързали с миннодобивни компании от Индонезия, за да търсят заместител на руските доставки, казва Хендра Синадия, заместник-изпълнителен директор на Индонезийската въгледобивна асоциация, на онлайн събитие в сряда, предава Bloomberg.

Разговорите все още са проучвателни, тъй като индонезийските компании са фокусирани върху изпълнението на съществуващите ангажименти, след като правителството ги принуди да спрат износа през януари, допълва Синадия.

Най-големите клиенти на Индонезия са близките мегапотребители като Китай и Индия.

Основен проблем с увеличаването на износа за Европа е разстоянието за доставка, подчертава Синадия.

Цените на въглищата скочиха този месец, тъй като комуналните компании в Европа, заедно с други големи потребители, търсят алтернативи на товарите от Русия. Миналата седмица австралийската мина Whitehaven Coal Ltd. заяви, че е получила запитвания чак от Полша.

Цената на въглищата в Нюкасъл (Австралия) скочи с 35% до рекордните 353,75 долара за тон в петък, показва седмичният индекс, съставен от IHS Markit и Argus.

Правителството на Индонезия в момента обсъжда какви са възможностите за увеличаване на възнагражденията, плащани от миннодобивните компании заради растящите цени на суровините, каза по време на уебинара Суниндио Сурио Хердади, директор разработване на програми за минерали и въглища в министерството на енергетиката на азиатската страна.

Индонезия спря износа през януари, за да се увери, че местните електроцентрали разполагат с достатъчно доставки.

Страната налага задължение за удовлетворяване на заявките за вътрешния пазар на миннодобивните компании. Те трябва да продават поне 25% от продукцията си на местно ниво на цена от 70 долара за тон или по-малко.

Длъжностните лица се надяват, че изискването ще бъде достатъчно, за да гарантира доставките, така че правителството да може да подкрепи износа, казва Хердади.

Все пак миннодобивните компании в Индонезия се подготвят за потенциални смущения през април или август, когато добивът на въглища обикновено е по-нисък, казва председателят на асоциацията в интервю във вторник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още