fallback

Марк Карни: Нереалистично е банките да се откажат изцяло от изкопаемите горива

Войната в Украйна забавя изтеглянето на средства от сектора, смята бившият гуверньор на Bank of England

18:05 | 24.04.22 г. 3

Банките няма да се откажат изцяло от финансиране на изкопаеми горива, каза бившият гуверньор на Bank of England Марк Карни в интервю за Bloomberg. Според него всички подобни информации са "заглавия за привличане на вниманието".

Преди година Карни пое управлението на Глазгоуския алианс за финансиране на въглеродната неутралност (GAFNZ). Днес той коментира, че войната, която започна Русия в Украйна забавя изтеглянето на капиталите от изкопаемите горива, което означава и увеличаване на емисиите въглероден диоксид.

Работата на Карни е да привлече към оглавяваната от него организация финансови гиганти като BlackRock, JP Morgan Chase и HSBC.

Китайските банки са един от най-големите инвеститори в проекти, свързани с въглища, изтъква още бившият гуверньор на Английската централна банка. Пекин нареди увеличаване на добива на въглища в страната, за да се справи с несигурността на енергийните пазари, появила се след руската инвазия в Украйна.

През 2021 година банките под формата на заеми и емисии облигации са допринесли с 600 млрд. долара за петролната, газовата и въглищната индустрия, сочат данните на Bloomberg. Според Карни финансирането за зелени проекти е почти толкова - около 700 млрд. долара, но това е само 1/3 от необходимите средства за развитието на индустрията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:24 | 14.09.22 г.
fallback