fallback

Индия преговаря да удвои вноса на руски петрол

Индийските покупки могат да балансират петролния пазар и да освободят алтернативни количества за всички, които бойкотират Русия

16:19 | 07.06.22 г. 7

Индия води преговори с "Роснефт" за удвояване на вноса на руски петрол, съобщава Bloomberg, позовавайки се на свои източници. В момента руският сорт "Уралс" е с много по-ниска цена (с между 20 и 30 долара) спрямо водещите сортове на пазара заради санкциите срещу Русия.

Индийските власти не се притесняват от ограниченията и страната е една от малкото (заедно с Китай), които в момента купуват руски петрол.

Анализаторите на ING посочват в своя дневен анализ на пазарите на суровини, че индийските рафинерии преговарят за директни доставки, тоест ще оставят руската компания да се занимава с намирането на танкери и застраховки на товара. Заради санкциите обаче това може да се окаже проблемно и скъпо за руската компания.

От продажбите на руския петрол в Китай и Индия през следващите месеци ще зависи и стабилността на петролните пазари, посочват още от ING. Колкото повече суровина купуват те от Русия, толкова повече ще остане свободна на пазара за алтернативни доставки за Европа и други държави, които забраняват вноса на руски петрол.

Заради неяснотите около доставките на енергийните суровини от Русия цената на петрола се повиши с 20% от началото на военната инвазия в Украйна в края на февруари.

По данни на Bloomberg през май Индия е купувала по 740 хил. барела руски петрол на ден, спрямо 284 хил. през април. Договорът с "Роснефт", за който се водят преговори в момента, е допълнение към тези количества, посочва още агенцията.

Покупката на руски петрол от Индия не е нарушение на санкциите, които Западът налага на Русия, макар че администрацията на Белия дом притиска страната да се присъедини към тях. Индийските власти обаче са категорични, че покупките са минимални спрямо вноса на руски петрол в Европа, а и покриват само малка част от вътрешното потребление.

По данни на Ройтерс страните от ЕС са купували по 2,2 млн. барела на ден руски петрол през 2021 г., от които 0,7 млн. - през тръбопроводи. Изчисленията на Международната агенция за енергетика сочат, че около 50% от руския износ на петрол са насочени към общността. В допълнение ЕС купува и по 1,2 млн. барела петролни продукти от Русия. Техният внос също е ограничен от шестия пакет със санкции срещу Москва.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:21 | 13.09.22 г.
fallback