IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индия преговаря да удвои вноса на руски петрол

Индийските покупки могат да балансират петролния пазар и да освободят алтернативни количества за всички, които бойкотират Русия

16:19 | 07.06.22 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Индия води преговори с "Роснефт" за удвояване на вноса на руски петрол, съобщава Bloomberg, позовавайки се на свои източници. В момента руският сорт "Уралс" е с много по-ниска цена (с между 20 и 30 долара) спрямо водещите сортове на пазара заради санкциите срещу Русия.

Индийските власти не се притесняват от ограниченията и страната е една от малкото (заедно с Китай), които в момента купуват руски петрол.

Анализаторите на ING посочват в своя дневен анализ на пазарите на суровини, че индийските рафинерии преговарят за директни доставки, тоест ще оставят руската компания да се занимава с намирането на танкери и застраховки на товара. Заради санкциите обаче това може да се окаже проблемно и скъпо за руската компания.

От продажбите на руския петрол в Китай и Индия през следващите месеци ще зависи и стабилността на петролните пазари, посочват още от ING. Колкото повече суровина купуват те от Русия, толкова повече ще остане свободна на пазара за алтернативни доставки за Европа и други държави, които забраняват вноса на руски петрол.

Заради неяснотите около доставките на енергийните суровини от Русия цената на петрола се повиши с 20% от началото на военната инвазия в Украйна в края на февруари.

По данни на Bloomberg през май Индия е купувала по 740 хил. барела руски петрол на ден, спрямо 284 хил. през април. Договорът с "Роснефт", за който се водят преговори в момента, е допълнение към тези количества, посочва още агенцията.

Покупката на руски петрол от Индия не е нарушение на санкциите, които Западът налага на Русия, макар че администрацията на Белия дом притиска страната да се присъедини към тях. Индийските власти обаче са категорични, че покупките са минимални спрямо вноса на руски петрол в Европа, а и покриват само малка част от вътрешното потребление.

По данни на Ройтерс страните от ЕС са купували по 2,2 млн. барела на ден руски петрол през 2021 г., от които 0,7 млн. - през тръбопроводи. Изчисленията на Международната агенция за енергетика сочат, че около 50% от руския износ на петрол са насочени към общността. В допълнение ЕС купува и по 1,2 млн. барела петролни продукти от Русия. Техният внос също е ограничен от шестия пакет със санкции срещу Москва.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 1
GiRo
преди 1 година
Сега аз да ти помогна малко. Поскъпва защото Лукойл надува цената независимо, че руският нефт с който рафинерията работи на 100% в момента, се търгува с 20% отстъпка. Няма икономическа логика цената да е такава. Руснаците обаче винаги са ни смятали за колония и дойна крава. Повече за което тук ... svobodnaevropa.bg/a/31684604.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 1
Императорът
преди 1 година
Дотам стигнахме, че да завиждаме и на индианците. :( Тук бензинецът си поскъпва... а в Русия дори са му намалили цената подлеците - от 50-51 рублички, на 44-45... Вова Путин просто ни се подиграва...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 1
Императорът
преди 1 година
Ти си някакъв СОП, нали? Ще ти помогна, защото явно имаш интелектуални дефицити: в момента слузта струва 120 долара за барел. Както пише в статията, Русия продава сорт Урал с 20 долара по-евтино. Това прави по 100 $ на барел, а не по 20$. Схвана ли го или да ти го повторя?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 3
andy
преди 1 година
Индийците са пичове! Браво! Мислят за народа и икономиката си. А нашите продажни мекерта танцуват на гроба на България и говорят тъпоти!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 6
igigov
преди 1 година
Важното е, че Джуджаро ще продава на 20$ барела, а не за 80. Същевременно има война да води, а войната е най-скъпото удоволствие за царете. Да видим до кога ще издържи, преди да обяви победа като в Сирия и да си събере играчките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
GiRo
преди 1 година
В момента Лукойл работи с 100% руски петрол, който е 20-30% по-евтин заради санкциите. А сега си помисли, защо цената на бензина е по-висока, отколкото когато петрола беше 150$? И най-вече кой я надува изкуствено и защо? ... https://***.svobodnaevropa.bg/a/31684604.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 7
cyclop
преди 1 година
После могат да продават на ЕС петрол. Няма да е руски, а индийски.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още