fallback

Европа може да остане без газ посред зима, ако доставките по „Северен поток“ спрат

Вносът на втечнен газ ще се увеличи, но капацитетът е ограничен, предупреждават експерти

13:53 | 17.06.22 г. 29
Автор - снимка
Редактор

Европа рискува да изчерпи запасите си от природен газ в средата на пиковото зимно търсене, ако доставките на Русия по ключово важния тръбопровод „Северен поток“ спрат напълно, според Wood Mackenzie Ltd.

В най-лошия сценарий, при който газопроводът „Северен поток“ до Германия бъде напълно затворен, Европа няма да успее да достигне нивата на запаси, които цели, до началото на отоплителния сезон през ноември, пише Bloomberg.

При такъв сценарий регионът може да изчерпи запасите си още до януари, посочва Масимо ди Одоардо, вицепрезидент на звеното за изследвания на газ и втечнен природен газ в WoodMac.

„Дори като се имат предвид мерките за противодействие, може да е неизбежно да се наложи някакво нормиране на търсенето“, предупреждава той.

Руският държавен газов доставчик „Газпром“ намали доставките за клиенти в Италия, Германия, Франция и Австрия през последните два дни. Дружеството посочва, че е трябвало да ограничи капацитета на доставките по „Северен поток“ заради проблеми с ремонта на турбини, произведени от Siemens AG.

Германия обаче оспори това твърдение и определи решението на „Газпром“ като политически мотивирано и насочено към обезпокояване на пазарите.

Ако Русия продължи да подава по-слаб газов поток за по-дълъг период от време, това може да провали кампанията за запълването на газовите хранилища през лятото. Целта на ЕС е да запълни хранилищата си на 80% до 1 ноември.

Пълното спиране на потока от „Северен поток“ ще запълни хранилищата в Европа на само 59% до 1 ноември, прогнозира Ди Одоардо. Ако тръбопроводът продължи да работи само с 40% от капацитета си, тогава нивата на запасите може да достигнат 67%. В такъв случай запасите ще бъдат изчерпани до края на зимата.

Ако тръбопроводът се върне към нормални доставки, тогава е възможно хранилищата да се запълнят на 80% дори на фона на прекъсването на работата на Freeport LNG, голям завод за втечняване на газ в САЩ.

Втечненият природен газ играе решаваща роля от началото на годината, тъй като Европа внася рекордни количества от САЩ. „Притокът на втечнен природен газ до момента, основно движен от увеличения износ на САЩ, остава ключов лост за компенсиране на намалените нива на газ от Русия и доведе до почти пълно възстановяване на газовите запаси в началото на лятото“, посочва в бележка Патрисио Алварес, енергиен анализатор на Bloomberg Intelligence.

В най-лошия сценарий „със сигурност ще бъде внесен повече LNG, въпреки че това ще бъде ограничено от наличността на капацитет“, казва Ди Одоардо. Това отваря възможността да се въведе някаква форма на нормиране на търсенето, заключава той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:15 | 14.09.22 г.
fallback