IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа може да остане без газ посред зима, ако доставките по „Северен поток“ спрат

Вносът на втечнен газ ще се увеличи, но капацитетът е ограничен, предупреждават експерти

13:53 | 17.06.22 г. 29
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Европа рискува да изчерпи запасите си от природен газ в средата на пиковото зимно търсене, ако доставките на Русия по ключово важния тръбопровод „Северен поток“ спрат напълно, според Wood Mackenzie Ltd.

В най-лошия сценарий, при който газопроводът „Северен поток“ до Германия бъде напълно затворен, Европа няма да успее да достигне нивата на запаси, които цели, до началото на отоплителния сезон през ноември, пише Bloomberg.

При такъв сценарий регионът може да изчерпи запасите си още до януари, посочва Масимо ди Одоардо, вицепрезидент на звеното за изследвания на газ и втечнен природен газ в WoodMac.

„Дори като се имат предвид мерките за противодействие, може да е неизбежно да се наложи някакво нормиране на търсенето“, предупреждава той.

Руският държавен газов доставчик „Газпром“ намали доставките за клиенти в Италия, Германия, Франция и Австрия през последните два дни. Дружеството посочва, че е трябвало да ограничи капацитета на доставките по „Северен поток“ заради проблеми с ремонта на турбини, произведени от Siemens AG.

Германия обаче оспори това твърдение и определи решението на „Газпром“ като политически мотивирано и насочено към обезпокояване на пазарите.

Ако Русия продължи да подава по-слаб газов поток за по-дълъг период от време, това може да провали кампанията за запълването на газовите хранилища през лятото. Целта на ЕС е да запълни хранилищата си на 80% до 1 ноември.

Пълното спиране на потока от „Северен поток“ ще запълни хранилищата в Европа на само 59% до 1 ноември, прогнозира Ди Одоардо. Ако тръбопроводът продължи да работи само с 40% от капацитета си, тогава нивата на запасите може да достигнат 67%. В такъв случай запасите ще бъдат изчерпани до края на зимата.

Ако тръбопроводът се върне към нормални доставки, тогава е възможно хранилищата да се запълнят на 80% дори на фона на прекъсването на работата на Freeport LNG, голям завод за втечняване на газ в САЩ.

Втечненият природен газ играе решаваща роля от началото на годината, тъй като Европа внася рекордни количества от САЩ. „Притокът на втечнен природен газ до момента, основно движен от увеличения износ на САЩ, остава ключов лост за компенсиране на намалените нива на газ от Русия и доведе до почти пълно възстановяване на газовите запаси в началото на лятото“, посочва в бележка Патрисио Алварес, енергиен анализатор на Bloomberg Intelligence.

В най-лошия сценарий „със сигурност ще бъде внесен повече LNG, въпреки че това ще бъде ограничено от наличността на капацитет“, казва Ди Одоардо. Това отваря възможността да се въведе някаква форма на нормиране на търсенето, заключава той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

29
rate up comment 2 rate down comment 4
zelka007
преди 1 година
Импе , що се пенявиш , нали мечтаеше рассийката да спре газа за Европа ... Е , спря го , айде в процес на спиране е , окончателно . Една зима ще е тегаво , дишай , може и две ... И ?! Икономиката няма да спре , нито да се върне назад ... :))) *** тръбите и приключваме . Там повече европейска или хамериканска фирма няма да стъпи !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 6 rate down comment 2
aldy
преди 1 година
Зелките сериозно смятат, че Сименс нарочно разкарва турбините, без да знае, че те се ремонтират на място и то само ако се счупят. Туй профилактика, планови ремонти, задължителни ревизии на скъпата и сложна техника са измишльотини на назадничавите руснаци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 6 rate down comment 5
aldy
преди 1 година
всякакъв вид такива машинарии се РЕМОНТИРАТ НА МЯСТО , и то ако е необходимо !! === Зелките сериозно смятат, че Сименс нарочно разкарва турбините, без да знае, че те се ремонтират на място? Трябвало да попита достатъчно вкисната зелка? Ай сиктир!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 6 rate down comment 3
aldy
преди 1 година
Европа може да остане без газ посред зима, ако доставките по Северен поток спрат === Ами след като не пуснахте СП-2 е редно да не пускате и СП-1. Кой открадна газовите турбини и обвинява "Газпром", че не върти компресорите на ръка, а просто спира газията? Чисто политически номер е да не щеш да въртиш компресорите на ръка, нъл тъй?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 4 rate down comment 4
Императорът
преди 1 година
Извинявам се - не 40%, а 13% може да покрие САЩ. Проста сметка - терминалчето им, което сега гръмна, осигурява 1/5 от целият износ на САЩ, и същевременно може да обезпечи 2.5% от потреблението на ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 6 rate down comment 4
Императорът
преди 1 година
Що така, бе - нали чучyлото-узурпатор обещаваше как щял да замести Газпром с неговият LNG? Защо не кажете, че ЦЕЛИЯТ износ на САЩ, ако се насочи към ЕС, може да покрие 40% от нуждите му за газчица, а Газпром покрива 45% ??? САЩ съвсем целенасочено ПРЕЦАКА ЕС - и европолитиците трябва да отговарят за подлизурщината си към чyчулото !!! Да отговарят със своите тимберици !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 7 rate down comment 2
andy
преди 1 година
Нема страшно! Не се плашете! Ще пуснем Про100то от затвора, да спазари още 2 кораба с LNG и ще има с какво да се греем зимъска. А може и Ленчето да си предложи услугите да ни топли. ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 4 rate down comment 1
0pk
преди 1 година
То и посред лято без кломатици може да останем, няма страшно :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 3 rate down comment 4
zelka007
преди 1 година
Те май бяха кандидати и у нас . Участваха на търга , но нашите на "разширението на газопреносната мрежа" са хамерикански на Solar Turbines , едни от най-добрите . Тук одобрявам квото е направил Бащицата , и вътре май немци го строиха , въздушните кондензатори и филтрите и те май немски . Направиха ги както трябва и да работят десетилетия , поне според това дето беше публично ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 3 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
следиш ли ме , а ?! и ще се обиждаме ли , а ?! ... :))) ... там си гукам с опасния , теб кво те бърка ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още