IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа може да остане без газ посред зима, ако доставките по „Северен поток“ спрат

Вносът на втечнен газ ще се увеличи, но капацитетът е ограничен, предупреждават експерти

13:53 | 17.06.22 г. 29
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Европа рискува да изчерпи запасите си от природен газ в средата на пиковото зимно търсене, ако доставките на Русия по ключово важния тръбопровод „Северен поток“ спрат напълно, според Wood Mackenzie Ltd.

В най-лошия сценарий, при който газопроводът „Северен поток“ до Германия бъде напълно затворен, Европа няма да успее да достигне нивата на запаси, които цели, до началото на отоплителния сезон през ноември, пише Bloomberg.

При такъв сценарий регионът може да изчерпи запасите си още до януари, посочва Масимо ди Одоардо, вицепрезидент на звеното за изследвания на газ и втечнен природен газ в WoodMac.

„Дори като се имат предвид мерките за противодействие, може да е неизбежно да се наложи някакво нормиране на търсенето“, предупреждава той.

Руският държавен газов доставчик „Газпром“ намали доставките за клиенти в Италия, Германия, Франция и Австрия през последните два дни. Дружеството посочва, че е трябвало да ограничи капацитета на доставките по „Северен поток“ заради проблеми с ремонта на турбини, произведени от Siemens AG.

Германия обаче оспори това твърдение и определи решението на „Газпром“ като политически мотивирано и насочено към обезпокояване на пазарите.

Ако Русия продължи да подава по-слаб газов поток за по-дълъг период от време, това може да провали кампанията за запълването на газовите хранилища през лятото. Целта на ЕС е да запълни хранилищата си на 80% до 1 ноември.

Пълното спиране на потока от „Северен поток“ ще запълни хранилищата в Европа на само 59% до 1 ноември, прогнозира Ди Одоардо. Ако тръбопроводът продължи да работи само с 40% от капацитета си, тогава нивата на запасите може да достигнат 67%. В такъв случай запасите ще бъдат изчерпани до края на зимата.

Ако тръбопроводът се върне към нормални доставки, тогава е възможно хранилищата да се запълнят на 80% дори на фона на прекъсването на работата на Freeport LNG, голям завод за втечняване на газ в САЩ.

Втечненият природен газ играе решаваща роля от началото на годината, тъй като Европа внася рекордни количества от САЩ. „Притокът на втечнен природен газ до момента, основно движен от увеличения износ на САЩ, остава ключов лост за компенсиране на намалените нива на газ от Русия и доведе до почти пълно възстановяване на газовите запаси в началото на лятото“, посочва в бележка Патрисио Алварес, енергиен анализатор на Bloomberg Intelligence.

В най-лошия сценарий „със сигурност ще бъде внесен повече LNG, въпреки че това ще бъде ограничено от наличността на капацитет“, казва Ди Одоардо. Това отваря възможността да се въведе някаква форма на нормиране на търсенето, заключава той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 3 rate down comment 4
zelka007
преди 1 година
ти у ред ли си бе човек ... ?! ... кой ще ви излиза да ви обяснява на опоркаджиите в БГ и сърбия техническа информация ... ?! ... на кой му дреме кво мислите и си предполагате ... ?! ... Я се разгледай по белият свет има информация на газопроводите дори къде са предазните клапани по системата и тя е публично достояние , във всеки един момент може да видиш налягането колко е във всяка помпена станция , цената знаеш ... и това е публично , щото е в обществен интерес !! значи , всичко СЛЕД входна точка в ЕС си функционира нормално !! проблемите и потайнствеността започват преди тази точка ... :))) ... гъзпром за пореден път се доказа че не е надежден и сигурен доставчик ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 2
Oбичам България
преди 1 година
Може да остане Европа без газ, може и без други неща. Не забравяйте, че Путин се готви за тази война от "освобождението" на Южна Осетия и Абхазия. Това, че в ЕС си затваряха очите си е "наш" проблем. Както е казал бащата на ордата - "Тежките времена раждат силни хора. Силните хора раждат лесни времена. Лесните времена раждат слаби хора. Слабите хора раждат трудни времена.", така, че просто завъртяхме колелото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 3
cyclop
преди 1 година
Ако не свалят турбината и не я влачат на ремонт в Канада, що не излезе говорителчето на компанията и възмутено да опровергае слуховете? Мм?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 7
zelka007
преди 1 година
добре ми плащат , 20 евра на пост ... мислим че не си виждал турбина , имаш ли си на идея как изглежда ... ?! ... кой нормален ще сваля турбина и ще я кара за ремонт някъде ... ?! ... докога ще дращите полуграмотни полуспециалисти небивалици , идuотски опрки ... ?! ... всякакъв вид такива машинарии се РЕМОНТИРАТ НА МЯСТО , и то ако е необходимо !! Възможно е да се отворят на място за инспекция и да се провери състояние на лагери и лопатки евентуално , корпуса отвътре за драскотини или пукнатини , въпреки че модерните имат един куп датчици за контрол на състоянието и може в реално време да се наблюдава всичко ... :))) ... ама отде обло камъче като теб да ги знае тези неща ... :))) ... ти не можеш да направиш разлика от автоклав и турбинна помпа поставени една до друга ... :))) ... наклон ще ми даваш ... :))) ... дори обикновенно в такива критични инфраструктори като тази , вероятно има резервна линия с резервна помпа , за да поеме трафика ... ама иначе ги карат в канада за ремонт ... смешен ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 5
zelka007
преди 1 година
за руплата не знаем , ама индийците искат да си плащат рассийският петрол в рупии ... :))) ... а чайниците натискат за юани ... м/у другото и юаните и рупиите в пъти превъзхождат руплата в международната търговия ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 2
desperado
преди 1 година
Zelko, намери си нещо по-нотмално от това да тролош непрекъснато. Намалениеот на газа е заради санкциите просто същестро, канадците не връщат ремонтирани турбини на Siemens https://***.reuters.com/article/ukraine-crisis-nord-stream-canada-german-idCAKBN2NX1VA
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 3
Борката
преди 1 година
РуПлата, руПлата тролеве, бърдже, бърдже че па убЕга, мани-бегай, бегай-мани-мани!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 1
doba
преди 1 година
Хех, каква стана тя. Германия/Италия/Франция не налагат ембарго на Россия, АМА - Газпром ги отряза! Хех...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 10
zelka007
преди 1 година
гъзпром , сигурният и надежден доставчик на енергия ... :))) ... ирония , нали импе ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още