IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа може да остане без газ посред зима, ако доставките по „Северен поток“ спрат

Вносът на втечнен газ ще се увеличи, но капацитетът е ограничен, предупреждават експерти

13:53 | 17.06.22 г. 29
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Европа рискува да изчерпи запасите си от природен газ в средата на пиковото зимно търсене, ако доставките на Русия по ключово важния тръбопровод „Северен поток“ спрат напълно, според Wood Mackenzie Ltd.

В най-лошия сценарий, при който газопроводът „Северен поток“ до Германия бъде напълно затворен, Европа няма да успее да достигне нивата на запаси, които цели, до началото на отоплителния сезон през ноември, пише Bloomberg.

При такъв сценарий регионът може да изчерпи запасите си още до януари, посочва Масимо ди Одоардо, вицепрезидент на звеното за изследвания на газ и втечнен природен газ в WoodMac.

„Дори като се имат предвид мерките за противодействие, може да е неизбежно да се наложи някакво нормиране на търсенето“, предупреждава той.

Руският държавен газов доставчик „Газпром“ намали доставките за клиенти в Италия, Германия, Франция и Австрия през последните два дни. Дружеството посочва, че е трябвало да ограничи капацитета на доставките по „Северен поток“ заради проблеми с ремонта на турбини, произведени от Siemens AG.

Германия обаче оспори това твърдение и определи решението на „Газпром“ като политически мотивирано и насочено към обезпокояване на пазарите.

Ако Русия продължи да подава по-слаб газов поток за по-дълъг период от време, това може да провали кампанията за запълването на газовите хранилища през лятото. Целта на ЕС е да запълни хранилищата си на 80% до 1 ноември.

Пълното спиране на потока от „Северен поток“ ще запълни хранилищата в Европа на само 59% до 1 ноември, прогнозира Ди Одоардо. Ако тръбопроводът продължи да работи само с 40% от капацитета си, тогава нивата на запасите може да достигнат 67%. В такъв случай запасите ще бъдат изчерпани до края на зимата.

Ако тръбопроводът се върне към нормални доставки, тогава е възможно хранилищата да се запълнят на 80% дори на фона на прекъсването на работата на Freeport LNG, голям завод за втечняване на газ в САЩ.

Втечненият природен газ играе решаваща роля от началото на годината, тъй като Европа внася рекордни количества от САЩ. „Притокът на втечнен природен газ до момента, основно движен от увеличения износ на САЩ, остава ключов лост за компенсиране на намалените нива на газ от Русия и доведе до почти пълно възстановяване на газовите запаси в началото на лятото“, посочва в бележка Патрисио Алварес, енергиен анализатор на Bloomberg Intelligence.

В най-лошия сценарий „със сигурност ще бъде внесен повече LNG, въпреки че това ще бъде ограничено от наличността на капацитет“, казва Ди Одоардо. Това отваря възможността да се въведе някаква форма на нормиране на търсенето, заключава той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 2 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
Значи, ти си предпоследният последният човек дето ще ми даде оценка за знания ... :))) ... нема се косиш , не го казвам със злоба или да те обидя , смятам че си ултра неграмотен по този казус . Ще ти пусна линкче с едно .pdf-че , ако искаш отваряй , ако искаш не , твой проблем . Пъдъфъто е от Solar Turbines , долу в лево е компресор на газова тръба , в светло жълто са тръбите компресорът е в сивото - цилиндъра нАпреко на тръбата . Онова отзад е задвижващата въпросна газова турбина според сименс и ройтерс ... :))) ... Ти маминсладък се опитваш да ме убедиш , че това нещо се разглобява и се кара в Канада , намакясиунебитието , за профилактика на всеки неколко години ... ?! ... Ми аз директно ти казвам , че си тотал щета ве човек ... :))) ... Тези неща са по 2-3-4 ... понякога и по 6 броя в една станция ... Тези агрегати са стационарни и не се разглобяват , това там ще работи безпроблемно поне 20 години , с поддръжка на място поне още 20-25 ... ТОВА НЕ СЕ РАЗГЛОБЯВА !!! ... Solar Turbines са фирмата доставила агрегатите за нашите станции на Турецки пАток в Расово и Нова Провадия , затова ти давам тях ... По ми е лесно , да не търся кой е правил тези за СП1 , но е същото . Хора имате *** на главите , МИСЛЕТЕ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ... те ти и линкчето : https://pdf.directindustry.com/pdf/solar-turbines/pipeline-compressor/22650-465367.html#open1197773
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 5 rate down comment 3
OPASEN
преди 1 година
Много шум за нищо :-) По време на война всичко е позволено и задължително се лъже ;-) Путин казва, че санкциите прецакват тръбопровода и хоп ... цената се качва!! Вярно или не - няма значение! Важното е, че от няколко месеца Русия не само мачка бавно и методично на бойното поле, но мачка бавно и методично на икономическото поле - сигурно сте чели, че Русия никога преди не е получавала повече пари за газ при все, че изнася по-малко ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 3
cyclop
преди 1 година
Ти даже си коментирал под българската статия по темата бе, глyпeндep https://***.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/evropeiskiiat-gaz-poskypva-s-13-zaradi-tehnicheski-problem-v-severen-potok-1-354101/?utm_source=internal&utm_medium=article&utm_campaign=tag_box
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 3
cyclop
преди 1 година
Не знам каква е тая чукундурност, НИКОГА нищо не се поинтересували, нищо не прочели, само рецитират като мегафони най-популярните от медиите гледни точки на едностранчивата пропаганда. И ти и зелката сте дъното на наглата пpoстотия. Отвращавате ме. OTTAWA, June 16 (Reuters) - Canada said on Thursday it was in talks with Germany to resolve an issue with a Siemens Energy (ENR1n.DE) turbine for Russia's Nord Stream 1 pipeline that was sent to Canada for maintenance, reducing gas supply to Europe. https://***.reuters.com/business/energy/canada-reports-talks-with-germany-siemens-made-nord-stream-1-equipment-2022-06-16/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
Факт , съгласен съм с теб ! На специална военна операция , като на специална военна операция . Всякакво ритане по кокалчетата е позволено . Не виждам нищо лошо в това да се изтребват рассияните , които изтребват украинци на тяхна земя . Око за око , зъб за зъб . Помагаме на украинците , щото искат да са с нас , пък расияните ни смятат за врагове , нищо че им доставяме всякакви лекарства ... Лично поддържам мнението , тази територия , заета от рассията , да бъде бяло петно на картата , като северна корея ... :))) ... кво ще правят вътре не ни касае ... чума ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 3
desperado
преди 1 година
На некадърник като тебе и центове на пост би било много високо заплащане. Искаш да кажеш че информацията от Ройтерс е фалшива ли бе! Ти разнираш ли английски изобщо за да си преведеш тоси текст: "Due to the sanctions imposed by Canada, it is currently impossible for Siemens Energy to deliver overhauled gas turbines to the customer. Against this background we have informed the Canadian and German governments and are working on a viable solution," the company said
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 1
khao
преди 1 година
ей, писна ни да четем автобиографията ти!... щом не е прав да го беше оборил, ама нали и ти си нямаш идея за какво пишеш! Точно така носят турбината на другия край на света зада стане цялата операция 100 пъти по скъпа, само и само зада го нагодят към опорката и разбиранията ви!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 2
data
преди 1 година
Турбинете на руснаците им ги правиха украйнците от Мотор Суич , след като се скараха окончателно пре 2014 май така и не успяха да усвоят нещо конкурентно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 4
cyclop
преди 1 година
Все пишеш колко много знаеш и разбираш, всъщност си типичен пpoст и нахален тип с минимум познания, който се налага поради агресивност и самоувереност. Всяко подшмръкване на Зеленски и всяко потопено руско водно колело е новина за първа страница, обаче като излъжат за нещо толкова огромно и с толкова голямо значение, няма да се пише нищо по темата. Няма да се опровергае подобна елементарна за разкриване лъжа. Даа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 2
Hahoto2
преди 1 година
При положение, че мъкнат гаубица и самолети в Украйна, с която да се изтребват руснаците за какъв "сигурен и надежден доставчик говориш". На война, като на война - всичко е позволено. Това не са нормални търговски взаимоотношения. Всеки нанася каквито щети може.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още