IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Станислав Тодоров: Втечненият газ е истинска алтернатива

Входната точка на американския втечнен газ е търговска тайна, стана ясно по време на открито заседание в КЕВР

21:36 | 09.06.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Цената на природния газ през юни ще бъде малко по-ниска от тази за април, което означава, че втечненият газ е истинска алтернатива на доставките от "Газпром Експорт", коментира председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Станислав Тодоров пред журналисти след края на откритото заседание, на което беше разгледана цената на газа за този месец.

Заявлението на "Булгаргаз" беше внесено със закъснение на 31 май и това забави и работата на регулатора по определяне на цената. Причината за това обаче е била необходимостта да бъдат финализирани всички алтернативни договори, след като "Газпром" спря доставките на газ в края на април, уточни още Тодоров.

Според наредбите енергийният регулатор трябва да определи цена на газа на 1-во число на текущия месец. Заради внесеното по-късно заявление КЕВР ще се произнесе с няколко дни закъснение - на 10 юни.

"Булгаргаз" поиска цена на природния газ от 141,28 лева за мегаватчас от 1 юни. Това е с около 14% по-евтино спрямо газа, доставен на клиентите на компанията през май. В това заявление трябва да е включен и втечнения газ от САЩ, след като първия танкер с втечнен газ вече пристигна в региона.

По време на откритото заседание изпълнителният директор на газовата компания Людмил Йоцов коментира, че точката на доставка и контрагентите са търговска тайна и поиска от КЕВР да не разпространява тази информация в своето ценово решение.

Реално възможностите за разтоварване на американския танкер не са много и според медийни публикации това е терминалът на гръцкия остров Ревитуса. Другата възможност са терминалите в Турция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
cyclop
преди 1 година
Като чета как газът е поевтинял с 13%, пък всъщност е поскъпнал с 50%, и си мисля как Йосарян все още не разбираше как Майлоу може да купува яйца в Малта по седем цента едното и да ги продава с печалба в Пианоза по пет цента. Не че има връзка, но е забавно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още