IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Понижената фабрична активност в Китай влошава нагласите на петролните пазари*

Данните за спада на PMI индекса допринасят за опасенията от рецесия и свито търсене на суровината

09:51 | 01.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Неочакваният спад на активността на китайските фабрики влошава настроението на пазара на суров петрол в началото на седмицата, когато суровината поевтинява поради подсилени опасения от свито търсене, пише Bloomberg.

Световният бенчмарк Брент поевтинява с 0,63%, или 0,65 долара, до 103,32 долара за барел.

Цената на американския сорт West Texas Intermediate (WTI) намалява с над 1%, или 1,12 долара, до 97,50 долара за барел. През юли сортът записа спад от 7% в цената си, отбелязвайки първия си пореден месечен спад от края на 2020 г. насам.

Данните през уикенда показаха изненадващ спад в активността на китайските фирми - резултат, който подчертава цената на строгите ограничения против разпространението на коронавируса в страната.

В последните месеци петролният пазар премина през волатилна търговия на фона на продължаващите опасения от рецесия, за която инвеститорите се страхуват, че може да свие търсенето. Миналата седмица стана ясно, че щатската икономика е записала понижение за второ поредно тримесечие, а Федералният резерв на САЩ одобри второ поредно лихвено увеличение от 75 базисни пункта.

"Спадът в индекса на мениджърите по поръчките (PMI) в производството в Китай вероятно е в основата на спада на цените", коментира Вивек Дхар, директор по проучвания на енергийни суровини в Commonwealth Bank of Australia.

Междувременно петролните доставки в Либия бяха възстановени след поредица от прекъсвания, които доведоха до над наполовина по-малко предлагане. Продукцията на национално ниво се върна на 1,2 млн. барела дневно, последно отчитани в началото на април.

По-късно тази седмица инвеститорите ще се фокусират върху заседанието на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, носещи общото название ОПЕК+, когато картелът ще вземе решение за предлагането през септември. Въпреки че САЩ многократно апелираха Саудитска Арабия да увеличи доставките, с което ще нарасне и натискът върху Русия, наскоро Москва и Рияд потвърдиха съвместния си ангажимент за стабилен пазар.

Пазарът на петрол продължава да е в бича структура, в която цените на спот пазара са по-високи от цените на фючърсните доставки. Спредът на WTI между двата му договора с най-близка доставка сега е в размер на 1,83 долара. Нивото е в съответствие със средногодишното, но е по-ниско от това спрямо преди месец.

*Към 09:35 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още