IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БВП на САЩ е спаднал второ поредно тримесечие, засилвайки страховете от рецесия

Американската икономика се е свила с 0,9% на годишна база през второто тримесечие след спада от 1,6% през първите три месеца на годината

16:38 | 28.07.22 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Американската икономика се сви за второ поредно тримесечие, повишавайки вероятността за навлизане в рецесия, след като високата инфлация подкопава потребителските разходи, а повишаването на лихвените проценти от страна на Федералния резерв (Фед) възпира бизнес инвестициите и търсенето на жилища.

Брутният вътрешен продукт на САЩ е спаднал през второто тримесечие с 0,9% на годишна база след понижението от 1,6% през първите три месеца на годината, показва предварителната оценка на Министерството на търговията, оповестена днес и цитирана от Bloomberg.

Личното потребление, което формира най-голямата част от икономиката, е нараснало с 1%, което е забавяне спрямо предходния период.

Средната прогноза от проучване на Bloomberg сред икономисти сочеше 0,4% ръст на БВП и 1,2% ръст на потребителските разходи.

Данните вероятно ще увеличат политическите главоболия за президента Джо Байдън и ще усложнят изчисленията на Фед за това колко агресивно да повишава лихвените проценти.

Освен забавяне на разходите на домакинствата данните показват също спад в бизнес инвестициите, държавните разходи и жилищния пазар.

Ключов измерител на основното търсене - коригираните спрямо инфлацията крайни продажби на местните купувачи - е спаднал с 0,3% през второто тримесечие в сравнение с ръст от 2% през предходния период. Това илюстрира как инфлацията подкопава покупателната способност на американците, а по-строгата парична политика на Фед е отслабила чувствителните към лихвените проценти сектори като жилищния пазар. Тази слабост вероятно ще разпали допълнително вече разгорещения дебат за това дали и кога САЩ ще влязат в рецесия.

Въпреки че общоприетото определение за рецесия е две последователни тримесечия на спад на БВП, официалното определяне на края и началото на бизнес циклите се прави от група учени от американското Национално бюро за икономически изследвания.

Доходността по двугодишните американски държавни облигации се срина, след като данните за БВП потенциално намалиха вероятността за по-нататъшни агресивни увеличения на лихвените проценти от Фед, фючърсите на американските акции останаха потиснати, а доларът изтри текущото поскъпване.

Данните за БВП показват още, че разходите за услуги са се ускорили с 4,1% на годишна база, а тези за стоки са се свили с 4,4%. Данните за разходите само за юни, коригирани спрямо инфлацията, ще бъдат публикувани в петък.

През последното тримесечие бизнес инвестициите, коригирани спрямо инфлацията, са намалели с 0,1%. Разходите за продукти с интелектуална собственост са нараснали силно. Жилищните инвестиции са се сринали с 14% на годишна база, което е най-големият спад от началото на пандемията.

Според отделен доклад, също публикуван в четвъртък, молбите за обезщетения при безработица в САЩ миналата седмица са били повече от прогнозираното.

Те са намалели за първи път от четири седмици, но се задържат близо до най-високото ниво от ноември, което сочи продължаващо забавяне на пазара на труда. Първоначалните молби за помощи са намалели с 5 хил. до 256 хил. през седмицата, приключила на 23 юли, показват данните на Министерството на труда. Средната оценка на икономистите беше за 250 хил. заявления. Продължаващите молби за държавни помощи са спаднали до 1,36 млн. през седмицата, приключила на 16 юли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
OPASEN
преди 1 година
Та те промениха вековна дефиниция за пандемия (намалиха я 10 пъти), за да ни затворят, та какво остава за някаква си рецесия :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
julian12
преди 1 година
Демократите са на власт. При тях няма определение за мъж, за жена. яко ***. Лъжи колкото искаш. Сега и рецесия няма, нищо че 2 тримесечия има спад. Неееее Това не е рецесия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
Борката
преди 1 година
БВП на САЩ е спаднал второ поредно тримесечие, засилвайки страховете от рецесия === Не ли това беше критерий за рецесия? Какви страхове, каква *** пропаганда?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още