IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За хората на Байдън техническата рецесия все още не означава реална

Две поредни тримесечия на икономическо свиване е популярната дефиниция за рецесия, но за хората до президента това може да не е достатъчно

11:12 | 26.07.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Al Drago/Bloomberg</em></p>

Снимка: Al Drago/Bloomberg

Администрацията на президента Джо Байдън изглежда не се притеснява от предстоящите тази седмица данни за състоянието на американската икономика. Според очакванията тя ще е отбелязала второ поредно тримесечие на свиване – стандартната дефиниция за рецесия, посочва Bloomberg.

Посланието на администрацията: „техническата рецесия“ не е непременно реална. Залогът е спечелването на политическата битка с републиканците за това колко ефективни всъщност са политиките на американския президент, що се отнася до постпандемичното възстановяване.

Приближените до Байдън, включително финансовият министър Джанет Йелън, коментират през последните дни – в подготовка за публикуването на данните за брутния вътрешен продукт (БВП) за второто тримесечие в четвъртък, че официалната дефиниция за рецесия е сложна и по-задълбочена от просто две поредни тримесечия на отрицателен растеж.

Според тях настоящата картина е по-сложна, включваща шоковете по веригата на доставки и вариращите цени на суровините, компенсирани от силен пазар на труда. В САЩ са открити над 1 млн. нови работни места през второто тримесечие, посочи директорът на Националния икономически съвет на САЩ Браян Дийзи. Никога не е имало рецесия в САЩ, когато икономиката да не е губила работни места, отбеляза той.

„Изправени сме пред икономика с много подчертани международни предизвикателства“, Дийзи коментира. „Нашият фокус е върху това, което можем да направим, що се отнася до политиките, за да се опитаме да се справим с тези предизвикателства – и как след това да се опитаме да увеличим шансовете да минем през този процес, този период на несигурност, към период на стабилен, постоянен растеж“, допълва той.

Медианната прогноза за БВП през второто тримесечие е за 0,4% годишен ръст, след като бе отчетено 1,6% свиване през първите три месеца на годината. Но 20 от 63 икономисти, анкетирани от Bloomberg, очакват спадове, помагайки за разпалването на дебата за рецесията.

Екипът на Байдън обаче слага разделителна линия между това, което официално се приема за рецесия, и това, което се има предвид под „техническа рецесия“.

Разговорната дефиниция е кратка: две поредни тримесечия на отрицателен растеж. Но официалната дефиниция в американския контекст идва от Националното бюро за изследване на икономиката, което определя рецесията като „значителен спад на икономическата активност, който се разпростира сред икономиката, и който трае повече от няколко месеца“. Специален панел на бюрото се занимава с определянето на критериите, включително дълбочината, разпространението и продължителността.

Дийзи дори коментира и характеризирането на две поредни тримесечия на спад на БВП като „техническа“ рецесия – терминология, използвана широко от икономисти и инвеститори. „Техническата дефиниция не е две отрицателни тримесечия“, коментира той, уточнявайки: „Технически дефиницията е дефиницията на Националното бюро“.

В неделя Йелън заяви, че би била изненадана, ако бюрото определи настоящото икономическо положение като рецесия, като се има предвид състоянието на пазара на труда. „Когато се създават почти 400 хил. работни места на месец, това не е рецесия“, каза тя.

Действията на Фед

Спадът на БВП през първото тримесечие се дължеше до голяма степен на нарастващ търговски дефицит, подклаждан от вълна на вносни стоки, и потребителски разходи на фона на продължаващия ръст на работните места.

Дори и да се приеме, че „техническа рецесия“ не означава незабавно официална, данните може скоро да се влошат. Федералният резерв се готви отново да увеличи лихвите с историческите 75 базисни пункта тази седмица, поставяйки нов натиск върху растежа в опит да се справи с инфлацията.

„Засега не се виждат никои от тези знаци. Рецесията е широкообхватно свиване, което засяга много сектори на икономиката. Просто няма такова“, каза Йелън в неделя. „Но инфлацията е много висока. И, знаете, Фед е ангажиран със задаването на политики, които ще ограничат инфлацията. И очаквам те да са успешни“, допълни тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
julian12
преди 1 година
Тъмно-зелен и цензура? Тиквестора е много зле....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
julian12
преди 1 година
Нас-ра-ния Байдън, черната кокошка, която не може две изречения смислени да изрече и оня *** говорител, начело с отвратителната мумия Пелоси казали, че нямало рецесия Бхахаххаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
Императорът
преди 1 година
При номинален "ръст" на БВП 1% и реална инфлация 10%, имаме 9% рецесия. Нищо чудно екипът на чучyлото-узурпатор да не разбира това, предвид нулевото им компетентство. Що се отнася до самото чучyло, то не разбира дори кои от многото хора около него са живи и кои: умрели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още