IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Големите банки са изправени пред изпитанието да оцелеят

Броят на световните универсални банки може да спадне от 25 на 10 заради фокусирането им върху конкретни продукти или региони

11:57 | 07.11.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Големите банки са изправени пред изпитанието да оцелеят

Една пета от най-големите банки в света са на път да се свият или да преминат под крилото на по-големи финансови институции заради „радикалната корекция на курса“, която цели насърчаване възвращаемостта на акционерите, твърдят от консултантската фирма McKinsey & Co, съобщава Bloomberg.

Според годишния анализ на компанията броят на световните универсални банки може да спадне от 25 на 10 заради фокусирането им върху конкретни продукти или региони. Деветдесетте световни кредитора генерират по-висока доходност, като следват една от пет различни стратегии.

През 2012 г.в световен мащаб собственият капитал на банките се е повишил с 8,6%, в сравнение с отчетените 7,9% година по-рано. Въпреки растежа печалбите все още са под нормите от 10-12%, в които може да се говори за нормална доходност на акционерите.

Средната възвращаемост на американските банки през 2012 г. възлиза на 8%, а на европейските е 2%, като изключение правят тези в задлъжнелите Испания и Гърция, сочи докладът.

В него се казва още, че по-високите капиталови изисквания, бавният икономически растеж и нарастващите изисквания от страна на националните регулатори, които са намалили международните капиталови потоци, оказват натиск върху резултатите на банките. Твърдият подход спрямо банковия ливъридж и появата на онлaйн конкуренти също са сред сериозните заплахи, твърдят от McKinsey.

Сред най-добрите финансови компании, които показват най-високи финансови резултати, можем да наредим 90 банки, които през 2012 г. имат 15 на сто възвращаемост на собствения капитал. Тяхната пазарна стойност е около два пъти по-голяма от счетоводната им.

Повечето банки ще трябва да продължат да се придържат към основите и да ограничават индустриите, които обслужват, твърди директорът на McKinsey. По думите му американски банки като Comerica и M&T Bank са успели с по-ниски маржове чрез орязване на разходите и поддържане на баланси „без изненади“. Целта на всичко това е да се избегнат капаните, в които редица големи банки попаднаха през годините и в крайна сметка влязоха в учебниците.

Ноук смята, че възвращаемостта може да се подобри чрез поглъщания и сливания, тъй като по-слабите банки могат да бъдат управлявани по-добре от по-силните банки. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:49 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 31 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
има време за тях - те са последни в "процессссса" - с увеличаване на номерчето след Базелл ще им подскажат :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още