IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Клуб Investor.bg: Нови емитенти и законови промени с шанс да прогонят летаргията

Какво казаха водещите лица на капиталовия ни пазар по време на първата от възобновените срещи на Клуба, съвпаднала с 10-годишнината на Investor.bg

12:15 | 29.09.10 г. 3
Автор - снимка
Създател
Клуб Investor.bg: Нови емитенти и законови промени с шанс да прогонят летаргията

Лятната летаргия, която бе обхванала търговията на Българската фондова борса, би могла да бъде прогонена от наличието на нови емитенти, с които да се възобнови интересът на инвеститорите към капиталовия пазар. Това бе една от основните тези, изказани по време първото за този сезон събиране на Клуб Investor.bg и подкрепена от всички участници в събитието.

На срещата участваха едни от водещите имена на българския капиталов пазар, като сред лекторите бяха Иван Такев, Огнян Донев, Светлана Коева и Даниела Петкова. На събитието, което завърши с коктейл по случай десетия рожден ден на сайта Investor.bg, присъстваха множество ръководители на публични компании, портфолио мениджъри, финансови консултанти и инвеститори.

Според Огнян Донев, председател на Съвета на директорите и изпълнителен директор на Софарма АД, се налагат и някои законодателни промени, които да гарантират правата на облигационерите, за да може да се очаква развитие и в този сегмент на търговията.

Шефът на борсата Иван Такев за пореден път посочи необходимостта от развитие на пазара и разнообразяването на инструментите за търговия. Той обаче заяви, че „за деривативните инструменти е необходим оборот с базовия актив“, визирайки ниската пазарна ликвидност, отчитана на борсата.

По повод приватизацията на БФБ Иван Такев каза, че за всички е ясно, че борсата трябва да си намери стратегически партньор. Това обаче в момента ще е трудно, смята той, посочвайки, „че най-подходящият момент (2007 или 2008) може би е бил изтърван“. Финансовият ефект от приватизацията не трябва да е водещ, но не е за пренебрегване, уточни Такев.

Позицията на пенсионните фондове бе представена от Даниела Петкова, изпълнителен директор на ПОК Доверие. Тя посочи, че, противно на критиките, пенсионните фондове са доста активен играч на фондовия пазар у нас, като формират около 40% от реализирания оборот.

Според Петкова за по-голямата ангажираност на пенсионните фондове на българския пазар не е задължително те да инвестират единствено в акции. Тя даде пример с някои алтернативни инвестиционни инструменти, разрешени за търговия на останалите пазари, както и с възможностите за финансиране на инфраструктурни проекти. За момента обаче това не се осъществява, посочи тя.

Повод за известен оптимизъм за икономиката на страната даде Огнян Донев. Той заяви, че „бизнесът вече е излязъл от летаргията”. Като сигнали за това Донев посочи сделките с Хигия, разрешението на Европейската комисия, дадено на Дойче банк да придобие Actavis, както и придобиването на дял от Хювефарма, обявено от фонд на Citigroup.

„БФБ-София обаче още е в летаргия, което показва, че бизнесът не е на нея“, категоричен е Огнян Донев.

Известни признаци за съживяване на дълговия пазар у нас пък има според Светлана Коева, директор управление Инвестиционно банкиране в Емпорики Банк България ЕАД, част от Credit Agricole Group. Банката бе основен спонсор на събитието. Според Коева парите никога не спят и в момента чуждите пазари са по-атрактивни от БФБ-София.

В края на събитието изпълнителният директор на Инвестор.БГ АД Стюарт Тил даде доста повод за размисъл и оптимизъм на инвестиционната общност. Той посочи като изключително силни сигнали за възстановяване на икономиката ръстовете при износа и туризма. Особено обнадеждаващо за страната ни е и това, че през миналия месец летище София е отчело рекорд на пристигащите в страната чужденци, смята Тил.

Мнението му е, че всичко това е сигнал за сериозен интерес към България и че би трябвало да се очаква позитивно развитие на икономиката.

Снимки от събитието може да разгледате тук

Клуб Investor.bg се осъществява благодарение на:
Генерален спонсор: Emporiki bank Credit Agricole Group
С подкрепата на: Johnnie Walker, Eucerin, Bulvaria, Euroins и със специалното участие на Енемона

Печелившите от специалната игра на Bulvaria са Пелагия Виячева и Боян Икономов

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 1
fortiss
преди 13 години
Искам да видя в материал мненията изразени от г-н Донев.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
mpy_yordanov
преди 13 години
Отговор и на двата въпроса очаквайте в следващите дни във видео интервюто, взето след събитието.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
Konsultant
преди 13 години
Поздравления за възобновените срещи на Клуба! Аз за съжаление не можах да дойда. ;(Нещо от дневния ре ми убягва:1. Шефа на БФБ пропуска да каже къде е държавната политика свързана с капиталовия пазар? Нали МФ направи прецедента да увеличи капитала на борсата под условие и вече е мажоритар?2. Какво става с толкова обещаваните и чакани дтржавни дружества, които ще бъдат листвани и продавани на нея?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още