IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Д. Петкова: Критиките за пасивност на пенсионните фондове са неоснователни

Главният изпълнителен директор на ПОК Доверие определи като „странен“ последния аукцион за държавни ценни книжа

15:48 | 29.09.10 г. 3
Автор - снимка
Създател
Даниела Петкова Снимка: Investor.bg
Даниела Петкова Снимка: Investor.bg

Фондовете, управлявани от ПОК Доверие, са вложили 13 млн. лв. в български акции от началото на 2010 г., като за някои дружества е било решено да се закупят акции, с които делът да се увеличи до над 5%. Това каза Даниела Петкова, изпълнителен директор на пенсионно-осигурителната компания, по време на проведения вчера Клуб Investor.bg на тема "Свърши ли летаргията на БФБ-София?".

За полугодието на 2010 г. SOFIX се понижи с 12%, а нашите вложения в български акции се увеличиха с над 5% до 93 млн. лв., сподели Мирослав Маринов, финансов директор в ПОК Доверие. Според него самите инвеститори могат да активизират пазара, гласувайки чрез своите акции относно политиките на компаниите.

Компании с потенциал за порочни практики никога не са представлявали интерес за Доверие, изтъкнаха от компанията.

Тази година е осъществена продажба основно на акциите в Девин АД, като наличието във фондовете на ПОК Доверие на над 5% от акциите на дружеството е спомогнало за постигане на по-добра търгова цена, стана ясно от презентацията на пенсионнно-осигурителната компания.

Като цяло придобиването на пакети от над пет на сто от капитала на дадено дружество е добър фундамент за преговори с мажоритарите, посочват от Доверие.

От пенсионно-осигурителната компания посочиха, че пенсионните фондове формират 45 млн. лв. от 230 млн. лв. оборот в акции на БФБ-София, или около 20%, като изчисленията са на база търговията на фондовете на ПОК Доверие, преизчислена през дела им във всички пенсионни фондове.

В Полша местните пенсионни фондове формират едва 6% от оборота. Друга статистика показва, че 47% от оборота на полската борса се дължи на чужденци, коментираха от Доверие.

От компанията констатират още слабо отражение на отчетите върху търговията на БФБ, както и почти нулевата ликвидност на облигационния пазар.

Даниела Петкова направи интересен коментар на последния търг за държавни ценни книжа, при който бе пласирано далеч по-голямо от предварително обявеното количество правителствени облигации. Цялото мнение на Петкова по въпроса може да видите във видеоматериала.

Пазарът ни има нужда от нови емитенти, тъй като в наличните вече сме вложили, колкото ни позволяват нашите правила, сподели Даниела Петкова. От компанията биха се радвали на деривативни инструменти на БФБ-София, за да могат да хеджират риска си.

Българските пенсионни фондове разполагат с достатъчно средства, за да увеличат инвестициите си в акции, но няма достатъчно български компании, които да искат да са прозрачни. Освен това нормативната уредба не позволява листването на чужди компании у нас.

“Ако не се появят нови емитенти, трудно бихме увеличили дела си на БФБ”, признават от Доверие.

“За да останат повече от средствата на пенсионните фондове в България, трябва да се разнообразят и инструментите, в които може да се инвестира. У нас например нямаме Revenue Bonds, с каквито може да бъде финансирано изграждането на завод за отпадъци или лот от магистрала Хемус”, смята Петкова.

„Никой не мисли как спестяванията на населението за допълнителна пенсия да останат у нас“, констатира Даниела Петкова. Според нея „лятната летаргия на БФБ вероятно ще се превърне в някакъв вид зимен сън“.

Можете да изтеглите презентацията на ПОК Доверие от тук.

*От презентацията на ПОК Доверие става ясно, че пенсионните фондове формират около 20% от оборота на БФБ, а не както се посочва във видеото - около 40%

Снимки от събитието може да разгледате тук

Клуб Investor.bg се осъществява благодарение на:
Генерален спонсор: Emporiki bank Credit Agricole Group

С подкрепата на: Johnnie Walker, Eucerin, Bulvaria, Euroins и със специалното участие на Енемона

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 1
ivovi
преди 13 години
Така е - частните пенсионни фондове у нас си живеят и то доста добра в кризата от такси, а доходността им е отрицателна, т.е. клиентите им губят пари, но Доверие си купува нова сграда, коли, полилеи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
Blagoy
преди 13 години
Откъде изкопахте тоя микрофон :)... Доста се смях
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
fortiss
преди 13 години
Защо ПОК Доверие се опитва да прокара таксите на управляващите дружества, във фондорете където те са акционери да се начислява на база реализираната печалба, а те самите вземат такса на активите в техните фондове???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още