fallback

А. Гаров: Достигнахме дъното на жилищните цени

В близко бъдеще се очаква натиск върху предлагането на жилища, каза изп. директор на Colliers International за България по време на Клуб Investor.bg

13:54 | 06.12.10 г. 38
Автор - снимка
Създател

Атанас Гаров. Снимка: Investor.bg

През последните седмици се забелязва активизиране на жилищния пазар у нас. Летният и есенният сезон, които принципно са по-слаби, тази година са доста по-активни отколкото нормално. Това каза Атанас Гаров, изпълнителен директор на Colliers International за България, по време на най-новото издание на Клуб Investor.bg, което бе посветено на жилищните имоти.

Гаров каза, че качеството на имотите е водещ фактор при взимане на решение за покупка, като подчерта, че в него се включват редица компоненти. Той забелязва известно изместване от максимата: „Локация, локация, локация“, тъй като „локацията сама по себе си не е гарант за качество“. Според него на нейно място като „изключително важен фактор“ започва да се оформя средата на обитаване.

По думите му цените на жилищата са се понижили с 10% в сравнение с 2009 г. Въпреки това през последните две тримесечия се забелязва стабилизация, дори леко повишение.

„Относно цените наистина сме стигнали едно дъно“, каза той.

„Някои твърдят, че има изобилие от предлагане, но нашата гледна точка не е такава. Този голям избор не е толкова голям – особено за неща, които се търсят напоследък – качествени имоти“, добави още Гаров.

Той посочи, че броят на новите разрешителни за строеж в София през последните години доста чувствително спада, което в краткосрочен и средносрочен план ще окаже натиск върху предлагането.

Спрямо миналата година в столицата има с 23% по-малко нови разрешителни за строеж.

Още от Клуб Investor.bg:

Цв. Тасева: Ниските цени – фокус на търсенето на жилища у нас

Г. Гълъбов: 100% ипотека само с допълнително обезпечение

Арх. Диков за създаването на „нормален пазар“ на жилища в България

2010 – годината на наемите на жилищния пазар у нас

Снимки от събитието може да видите тук  

Клуб Investor.bg се осъществява благодарение на: Генерален спонсор: Emporiki bank Credit Agricole Group С подкрепата на: Johnnie Walker, Eucerin, Bulvaria, Euroins и със специалното участие на Енемона

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:18 | 14.09.22 г.
fallback