IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

2010 – годината на наемите на жилищния пазар у нас

Цените на жилищата най-вероятно ще останат стабилни през 2011 г., пазарът бавно се раздвижва, казаха лекторите на Клуб Investor.bg

12:24 | 01.12.10 г. 13
Автор - снимка
Създател
<p>Атанас Гаров, изпълнителен директор на Colliers International за България (вляво) и Петър Диков, главен архитект на София</p>

Атанас Гаров, изпълнителен директор на Colliers International за България (вляво) и Петър Диков, главен архитект на София

Значителен ръст на договорите за наем, стабилизация на ценовите нива, повишен интерес от страна на купувачите и общи признаци за раздвижване на пазара на жилищни имоти у нас. Това бяха някои от ключовите тенденции, които отчетоха лекторите по време на третата и последна за 2010 г. среща на Клуб Investor.bg, която се проведе вчера.

Основната тема на срещата беше „Жилищни имоти - ще тръгнат ли цените трайно нагоре?“ Лекторите изразиха мнение, че през близките месеци не се очакват значителни промени в цените в нито една посока.

По думите на Цветелина Тасева, изпълнителен директор на Адрес Недвижими Имоти, броят на продавачите и купувачите вече се сближава, но това все още не важи за техните очаквания за цените.

„В момента например има голямо предлагане на големи апартаменти на цени между 80 и 100 хил. евро, но няма купувачи за тях“, казва тя.

„Те търсят имоти най-често между 40 и 60 хил. евро. Пазарът не е в състояние да скъси голямата разлика между тях.“

Тасева определи 2010 г. като „година на наемите“, след като от Адрес са отчели петкратно увеличение на сделките за наем. Въпреки това покачване обаче наемните нива все още остават непроменени.

Също така тя каза, че вече са появяват и първите запитвания от страна на спекулативни купувачи.

Главният архитект на София Петър Диков прогнозира, че в скоро време ще се стигне до същностни промени на пазара на жилища у нас. Той каза, че себестойността на строителството се е върнала към нивата от 2003 – 2004 г. като цена на строителни материали и труд, което се очаква да има стимулиращо влияние върху пазара.

Той коментира, че се забелязват тенденции към достигане на „разумни нива“ при цените на земята. Диков добави, че смята, че цената на общинската услуга ще се повишава, тъй като това е единственият начин да се осигури ресурс за подобряване на инфраструктурата.

Наред с това според него все по-голямо значение за пазара ще имат и фактори като локация, качество на проекта, на самия строителен продукт, качеството на средата, транспортни връзки и др.

Диков изказа мнение, че жилищният пазар в България няма нормално разделение като по света на три типа жилища: такива за продажба, жилища за отдаване под наем и социални жилища. Той смята, че последните два сегмента ще се развиват бързо в бъдеще.

Той засегна и темата за „порочната система“ за измерване на площите, като каза, че в бъдеще клиентът все повече ще иска подробна справка колко са общите площи, колко са „паразитните“ и колко е всъщност реално обитаемата площ на едно жилище.

„Търсенето ще става все по-претенциозно и ограничено, а предлагането ще трябва да се приспособява“, коментира той, като добави, че вече е минало времето, когато всяка инвестиция се е възприемала като печеливша. Инвестицията е риск, което вече всички играчи на пазара започват да осъзнават, каза той.

Марио Захариев, председател на съвета на директорите и изпълнителен директор на ФеърПлей Интернешънъл, каза, че очаква цените да започнат да вървят плавно нагоре, като за качествените проекти с изградена инфраструктура търсене има и купувачи ще се намерят бързо.

По мнението на Тихомир Тошев, партньор и изпълнителен директор на компанията за кредитно консултиране "КредитЦентър", цените няма да тръгнат нагоре, но няма да отбележат и спад. Той смята, че засега нивата ще останат стабилни, като тази теза бе потвърдена и от Тасева, която каза, че засега няма ясни тенденции за ръст на цените.

Като други фактори за цените на жилищата изпълнителният директор на Colliers International за България Атанас Гаров посочи риск, печалба или загуба на инвеститора, както и психологическата нагласа на купувачите. Според него в момента необслужваните кредити не са много и не представляват фактор за цените на имотите. Тошев цитира данни на БНБ, според които в момента в България има общо 150 хил. жилища, които са използвани за обезпечение за ипотечен кредит.

Тасева каза, че купувачите в момента търсят завършени имоти с минимум Акт 15. На въпрос относно търсенето на имоти на зелено тя каза, че такова понастоящем няма. От началото на годината в Адрес са регистрирани четири сделки за продажба на имоти на зелено, допълни тя.

Мира Карабиберова, мениджър Недвижими имоти в Иморент България ЕООД, посочи, че нейната компания вярва, че търсенето на имоти на зелено ще се възобнови, но това ще отнеме време.

Снимки от събитието може да разгледате тук

Клуб Investor.bg се осъществява благодарение на:
Генерален спонсор: Emporiki bank Credit Agricole Group
С подкрепата на: Johnnie Walker, Eucerin, Bulvaria и със специалното участие на Енемона

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:38 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 0 rate down comment 1
taci
преди 13 години
има ли филм от цялото събитие?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 1
arealpoint
преди 13 години
Не е лошо да се прочетът и извадят фактите при такива коментари. Колко са спаднали цените за последните две години- месечно и годишно, и на кои имоти?Офиси - да!Незавършени- да! а за другите?Цените на качествения труд също не са паднали особенно.Ами аз предлагам - да им измислим още малко данаци и лихвени проценти и да почакаме да паднат още:)При строителните мат. също има известен спад/ доста недостатъчен за да подкрепиме тезата за падането на цените/ за сметка на това пък горивата се покачиха./ храните също са с ръст.../А всички искаме качество:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 1
tikvenik yade tutman
преди 13 години
ЙЕС Кредитчо , писах ти ПРЕДИ срещата да не очакваш много......ти се противеше,възразяваше........ - трябваше преди да пишеш отново да прочетеш този линк за да разбереш кой е "спал с врачката" ;)А сега то прочети постфактум па затрай , щото се излагаш , съгласен ???http://***.investor.bg/forum/showthread.php?p=1167553#post1167553
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 1
tikvenik yade tutman
преди 13 години
ЙЕС Кредитчо , ти продължаваш са си "симпатяга" ;)не можа ли да разбереш,че вземането и даването са различни неща ;)Само обещанията са безплатни , спомняш ли си колко обещания получи от ГЕРБ преди да вземат властта - Тиквениците винаги имат нужда от две неща :1-от комплименти(да чува онова което им харесва) 2-от покупки , защото тези които продават финансират............докато такива като теб мечтаят за розово бъдеще..........има поговорка: докато умните умуват - лудите вършат работа.вразуми се и върви да теглиш кредит , че хазяина *** на вратата за наема ;)-----------докато има Тиквеници - ще се продават тутманици ...и няма къде да се скриеш , ще ядеш "тутманика" ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 1
no-credit
преди 13 години
Предложение до ***:Ще платя таксата за участие (30 лв.) за една пълна и качествена снимка на хората от лявата маса - главния архитект на София г-н Петър Диков в компанията на няколко имотни брокери. Педложението е напълно сериозно - ако сте съгласни ще контактуваме по мейла.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 1
no-credit
преди 13 години
Не е ли странно група имотни и лихварски брокери да се съберат и да НЕ заключат, че най-накрая (оффф, откога чакаме) цените са стигнали дъното и от тук може само нагоре?! За мен е повече от странно. Когато хора като тях, които са пряко и трайно заинтересовани от повишаване на жилищните цени, НЕ говорят за повишаване, а за задържане, то логично е да се помисли, че всъщност се очаква (още) спад. Мдааа...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 1
bbzz24
преди 13 години
що бе, чувал съм, че Alcoholics Anonymous работи, може и техните сбирки да ги изкарат от 'дупката'.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
amanotumnici
преди 13 години
Изказванията понякога движат пазара. Това е временна манипулация, която понякога води до образуването на пазарен балон. За да стане това, все пак трябва да има финансов ресурс на пазара. Ситуацията е следната, банките са вдигнали лихвените нива, затегнали са условията за отпускане на кредити, на хората са им паднали доходите, увеличили са се разходите на домакинствата. От всичко това следва, че хората няма как толкова лесно да си финансират покупката на имот. Следователно, няма предпоставки да се очаква покачване на търсенето и респективно цените на имотите. Себестойността на един имот варира от 200-350 евро на кв.м. В момента цените на най-евтините имоти в София тръгват от около 500 евро на кв.м. Мисля, че има потенциал за спад на цената. Строителите задържат високи цените, като си казват, че няма да продават евтино, та дори чакат по-високи цени ... ОК, нека чакат, ... мисля, че имотите в крайна сметка ще ги продадат на доста по-ниски цени от сегашните. Спукан балон не се надува пак.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
OPASEN
преди 13 години
Тия сбирки са ми познати - от 1-2 години ги гледам как си правят семинари и се надъхват един друг, като разчитат и пазара да се подлъже покрай тях :-)) Само дето до сега през последните 1-2 години пазарът си върви на долу и не се съобразява с празни приказки! Не виждам как в тая криза и недоимък ще се появи някакво грандиозно търсене, което да покачи цените...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
mpy_yordanov
преди 13 години
На мен ми направи впечатление, че казаха, че цените няма да падат, най-много да стоят около тези нива. Казаха че има стаден ефект и когато нещата са розови, стават прекалено розови, когато са черни прекалено черни. На пазара вече имало и спекуланти, купуващи от зорлии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още