IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Време е за еврофинансиране и на изоставащите отрасли от агросектора

Производители на плодове и зеленчуци, животновъди, млади фермери трябва да се активизират в изработването на проекти до края на 2013 г.

08:05 | 08.03.12 г.
<p>
	Зам. министърът на земеделието Светлана Боянова и зам. изпълнителният директор на фонд &quot;Земеделие&quot; Васил Грудев отговориха изчерпателно на десетките въпроси, поставени по време на форума &nbsp; &nbsp;Снимка: Инвестор.бг</p>

Зам. министърът на земеделието Светлана Боянова и зам. изпълнителният директор на фонд "Земеделие" Васил Грудев отговориха изчерпателно на десетките въпроси, поставени по време на форума    Снимка: Инвестор.бг

На фона на досегашното оползотворяване на средствата по програмата за селските райони пред страната ни стои нелеката задача да защити и следващия бюджет, като целта е той да не падне под 3,2 млрд.евро, поясни пред форума зам. министърът на земеделието Светлана Боянова.

„Очакват ни нелеки преговори, защото натискът от различните държави по финансовото разпределение на средствата е изключително сериозен. Затова българският бизнес трябва да отстоява позициите си, още повече, че през първия програмен период заедно с Румъния бяхме значително ощетени по отношение на конкурентоспособността спрямо старите държави-членки“, коментира и Диляна Славова, българският представител на бизнеса в Европйския икономически и социален съвет.

Предприемачите от сектора са убедени, че за да може администрацията да договаря адекватен бюджет след 2014 г., е важно неусвоените средства от програмите със слаб интерес да бъдат използвани в оставащите години. По правилото N+2 бизнесът и общините трябва да договори парите до края на 2013 г.,като самото изпълнение на инвестиционните проекти трябва да приключи до края на 2015 г.

От името на консултантите, които през последните години направиха ценни предложения за улесняване на кандидатстването по програмата за селските райони, Кристина Цветанска от Българската асоциация на консултантите по европейските програми даде нови препоръки за възможно прехвърляне на бюджет, което страната ни има право да извърши през 2013 г., преди финала на първия програмен период.

Анализите на консултантите сочат, че е възвможно още 100 млн. евро да бъдат прехвърлени към мерки, чийто бюджет е изчерпан, а интересът от страна на производители е голям.

Въпреки опитите да се насърчи интересът към програмите за създаване на организации на земеделски производители, към т.нар. горски мерки и към консултантските услуги, на този етап средствата в тези направления на този етап почти не са усвоени, припомниха експертите.

Зам. министър Боянова обясни, че стопаните могат активно да кандидатстват за обучения по мерките, но за целта е важно да подадат навреме своите заявления.

Представителите на бизнеса проявиха интерес и към създаването на гаранционния фонд, който би насърчил дребните производители и малките фирми да подготвят проекти по програмата.

По време на форума беше отчетен и засиленият интерес от страна на банките, които през последните години промениха коренно отношението си към кредитирането на агросектора.

Представителят на „Емпорики банк“ Христин Динев информира бизнеса за новия продукт на банката, с който фермерите могат да получат като заем до 90% от размера на субсидията, която фонд „Земеделие“ впоследствие ще изплати.

Благодарение на гаранциите, предоставени от фонд „Земеделие“ срещу бъдещо изплащане на евросубсидии за производителите, банковите институции се отвориха към сектора, поясниха бизнесмени. Затова и повечето от тях изразиха намерение да ползват услугите на новата гаранционна схема, която се очаква да заработи от средата на годината.
 

Клуб Investor.bg „Агробизнесът и еврофинансирането“ се осъществява благодарение на:
Emporiki bank Credit Agricole Group, генерален спонсор
и Евро Ферт АД

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още