fallback

Може ли закон да реши проблемите с комасацията?

Това ще обсъждат експерти по време на предстоящия Клуб Investor.bg

08:34 | 25.04.14 г. 16
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Какво се случва на пазара на земеделски земи и ще има ли полза от написването на Закон за комасацията – това ще обсъждат експерти по време на предстоящия Клуб Investor.bg на тема „Печеливши агростратегии при новата Обща селскостопанска политика”. Форумът ще се проведе на 28 април в Гранд Хотел София от 13 ч.

Възможно ли е да бъде намален делът на пустеещите земи? По темата размишлява един от участниците във форума - Борислав Петков, председател на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи.

"Пустеещите земи в България са около 4,2 млн. дка, което е значително висок дял спрямо обработваемата земя  в страната. По данни на агроминистерството белите петна в България (ниви, за които собствениците не се интересуват) са около 1,2 млн. дка, но реално тези земи са около 5 млн. дка", заяви Петков.

Според него бихме имали реална представа за белите петна, ако ежегодно се сключват достатъчно голям брой споразумения между арендаторите за комасирано обработване на масивите, по Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. Към момента обаче този проблем не се отчита и се стимулира ползването на земеделска земя без правно основание, смята експертът.

Той посочи, че могат да се приложат два вида стимули за намаляването на пустеещите земи: въвеждане на данък или такса за собствениците и така те да се заинтересуват от нивите. Това би трябвало да е местен данък. Друга мярка - финансово стимулиране на собствениците. Според Борислав Петков обаче така няма да се постигне търсеният ефект – да намалеят пустеещите земи.

По повод обещания от агроминистъра Димитър Греков Закон за комасацията Петков заяви, че, ако има такъв закон, той трябва да регламентира задължителното участие на собствениците в процеса.

Повече подробности по темата, както и мненията и на други експерти ще научите по време на Клуб Investor.bg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:26 | 12.09.22 г.
fallback