IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли закон да реши проблемите с комасацията?

Това ще обсъждат експерти по време на предстоящия Клуб Investor.bg

08:34 | 25.04.14 г. 16
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Може ли закон да реши проблемите с комасацията?

Какво се случва на пазара на земеделски земи и ще има ли полза от написването на Закон за комасацията – това ще обсъждат експерти по време на предстоящия Клуб Investor.bg на тема „Печеливши агростратегии при новата Обща селскостопанска политика”. Форумът ще се проведе на 28 април в Гранд Хотел София от 13 ч.

Възможно ли е да бъде намален делът на пустеещите земи? По темата размишлява един от участниците във форума - Борислав Петков, председател на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи.

"Пустеещите земи в България са около 4,2 млн. дка, което е значително висок дял спрямо обработваемата земя  в страната. По данни на агроминистерството белите петна в България (ниви, за които собствениците не се интересуват) са около 1,2 млн. дка, но реално тези земи са около 5 млн. дка", заяви Петков.

Според него бихме имали реална представа за белите петна, ако ежегодно се сключват достатъчно голям брой споразумения между арендаторите за комасирано обработване на масивите, по Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. Към момента обаче този проблем не се отчита и се стимулира ползването на земеделска земя без правно основание, смята експертът.

Той посочи, че могат да се приложат два вида стимули за намаляването на пустеещите земи: въвеждане на данък или такса за собствениците и така те да се заинтересуват от нивите. Това би трябвало да е местен данък. Друга мярка - финансово стимулиране на собствениците. Според Борислав Петков обаче така няма да се постигне търсеният ефект – да намалеят пустеещите земи.

По повод обещания от агроминистъра Димитър Греков Закон за комасацията Петков заяви, че, ако има такъв закон, той трябва да регламентира задължителното участие на собствениците в процеса.

Повече подробности по темата, както и мненията и на други експерти ще научите по време на Клуб Investor.bg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 0 rate down comment 0
edimi
преди 10 години
По повод коментар 10....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 0
edimi
преди 10 години
Е, така де! Както ти се обяснява, НЕЩО пречи, да не изброявам...дали ще го наречеш "страх от прецакване" или изброените по-долу неща, все едно.Да не говорим, че нито толкова много места ще се отворят, нито евентуалните такси ще компенсират "пропуснатите ползи"С изменението на климата, опосканата/разрушена, ограбена и прочие инфраструктура, мелиорации и др/, наистина са нужни компетентни хора които да "въртят" модерно земеделие, в частност така модерното "био", за което имаме все още някакви условия.Щом това не е факт, значи или можещите и знаещите са преценили, че не е рентабилно или собствениците не могат или в комбинация с всички изброени фактори. Да не изключваме и разнообразните интереси. Външни, вътрешни и регионални.Та в този ред на мисли, много е `убаво и а дано ама.....изглежда като черно бял филм с пионерски ентусиазъм, да кипи яко безмислен труд и не е ясно защо постоянно представяш тази теза, като постоянно ти обясняват, че не е издържана.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 1
misanthrope
преди 10 години
Сори, но не е пълна глупост. Ако тези земи можеха да носят полза, щеше да има някой, който иска да ги купи и комасацията щеше да се случи по естествен начин. Прекалено примитивно е да смяташ, че ползата е в това да ореш с Белчо и Сивушка. Щом собствениците не ги продават, то не е от някакъв инат, просто никой не ги е поискал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 0
tnm
преди 10 години
Лозята и овошките се обработват отново с многофункционална техника, за резитба използват пневматични ножици, само за брането наемат кампанийно хора. В съвременните цехове за преработка също има минимално количество персонал и той също не е на постоянна работа. Ако беше така, както ти смяташ, селата в Добруджа нямаше да са обезлюдени. А там пустеещи земи почти няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 1
MZ/X
преди 10 години
При пшеницата трябва малко работна ръка, но при лозята, овощните дървете и т.н. трябват повече работници. Логистика, преработката, консервирането и т.н. на селскостопанската продукция пак изискват хора и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 0
tnm
преди 10 години
Това със създаването на новите работни места изглежда е някаква шегичка. При съвременния начин на обработка на земите, всичко е въпрос на техника и добра организация на работата.Преди имаше цели паркове с трактори и комбайни. Сега няколко съвременни машини вършат цялата работа за съвсем кратки срокове.Същото важи и за складовете за съхраняване на продукцията - всичко е компютъризирано и персонала е съвсем малко.Имаме земи в Добруджа, освен това прекарвам почти всички почивни дни от лятото там и имам поглед върху нещата, които коментирам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 3
MZ/X
преди 10 години
Ако тези земи можеха да носят приход, щяха да се използват.---------------------------------------------------------------------------------------------Сори, но това е пълна глупост! За да може да развиваш модерно земеделие трябва да имаш модерна техника за стотици хиляди левове, напоителни системи и т.н. С малко парче земя никога не може да си позволиш тези работи и съответно не е изгодно сам да обработваш земята.Влизането в кооперация също не е лесно, защото всеки го е страх да не го прецакат и накрая земята оства необработена, а хората са без работа и доходи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 1
misanthrope
преди 10 години
Да прощаваш *** не можа си предстаа колко работни места биха се създали и колко данъци биха се платили. Ако тези земи можеха да носят приход, щяха да се използват. Щом не се използват, значи не могат да носят приход. Т.е. някой или нещо пречи. Може да е държавата, може да са престъпниците, може да са регулациите, но нещо пречи. Пътя е не да наказваш хората за това, че не ги ползват, а да направиш така, че да могат да носят приход и хората сами да започнат да ги използват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 0
misanthrope
преди 10 години
Всъщност ако земята се комасира и собствеността се изчисти, ще секнат далаверите в общините и поземлените комисии, а НИКОЙ чиновник не иска това. Дерат се пари от хората за скици, за подкупи, за това за онова...Бозата със земята беше забъркана нарочно, за да има лапкане
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 0
misanthrope
преди 10 години
Закон за собствеността"Чл. 79. Правото на собственост по давност върху недвижим имот се придобива с непрекъснато владение в продължение на 10 години.Ако владението е добросъвестно, правото на собственост се придобива с непрекъснато владение в продължение на 5 години."От това по-голям стимул надали има. Въпросът е, да има кой да ИСКА да комасира земята, да иде при собствениците, да предложи да я изкупи и т.н. Иначе както е казал народа, на сила хубост не става
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още