IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли закон да реши проблемите с комасацията?

Това ще обсъждат експерти по време на предстоящия Клуб Investor.bg

08:34 | 25.04.14 г. 16
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Може ли закон да реши проблемите с комасацията?

Какво се случва на пазара на земеделски земи и ще има ли полза от написването на Закон за комасацията – това ще обсъждат експерти по време на предстоящия Клуб Investor.bg на тема „Печеливши агростратегии при новата Обща селскостопанска политика”. Форумът ще се проведе на 28 април в Гранд Хотел София от 13 ч.

Възможно ли е да бъде намален делът на пустеещите земи? По темата размишлява един от участниците във форума - Борислав Петков, председател на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи.

"Пустеещите земи в България са около 4,2 млн. дка, което е значително висок дял спрямо обработваемата земя  в страната. По данни на агроминистерството белите петна в България (ниви, за които собствениците не се интересуват) са около 1,2 млн. дка, но реално тези земи са около 5 млн. дка", заяви Петков.

Според него бихме имали реална представа за белите петна, ако ежегодно се сключват достатъчно голям брой споразумения между арендаторите за комасирано обработване на масивите, по Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. Към момента обаче този проблем не се отчита и се стимулира ползването на земеделска земя без правно основание, смята експертът.

Той посочи, че могат да се приложат два вида стимули за намаляването на пустеещите земи: въвеждане на данък или такса за собствениците и така те да се заинтересуват от нивите. Това би трябвало да е местен данък. Друга мярка - финансово стимулиране на собствениците. Според Борислав Петков обаче така няма да се постигне търсеният ефект – да намалеят пустеещите земи.

По повод обещания от агроминистъра Димитър Греков Закон за комасацията Петков заяви, че, ако има такъв закон, той трябва да регламентира задължителното участие на собствениците в процеса.

Повече подробности по темата, както и мненията и на други експерти ще научите по време на Клуб Investor.bg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 6
MZ/X
преди 10 години
И какви са тези глупости, като такса за пустееща земя?----------------------------------------------------------------------------------------Пустеещата земя е загуба не само за собственика, а и за държавата. Представи си колко работни места биха се създали ако тези 4-5 милиона декара се обработваха, колко данъци, осигуровки и т.н. биха се плащали, с колко би се увеличил експорта на България и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 2
MZ/X
преди 10 години
Ако им бяха раздали акции, сега с тези акции щяха да си бършат голия г...з. Примери от масовата приватизация колкото искаш! А какво правят хората с пустеещата земя? Повечето хора участвали в масовата приватизация поне получиха някакви пари, но межеше да се направи и схема с по строга регулация като АДСИЦ. Всякаква схема щеше да бъде по добра от разбиването на ТКЗС! В момента някой дори и да има желание, няма реален шанс да води нормално земеделие на толкова малки парцели и пак ще трябва да продаде земята си, но до тогава минават десетилетия и земята ще пустее.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 1
Kosto
преди 10 години
И какви са тези глупости, като такса за пустееща земя? Земята и да пустее, не е къща да и падне покрива върху някого. Защо за друг вид пустееща частна собсвеност няма глоби? Пустеещ апартамент, къща? Защо трябва да се дава за смешно малко пари, ако единствения арендатор в оклността ти извива ръцета?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 1
Kosto
преди 10 години
И в момента има на места добре работещо селско стопанство - там където има традиции в това и на хората им се работи това. Но в истинското земеделие не стават чудеса, врътки, а мързеливи хора, тарикати и *** в България с лопата да ринеш. Работа и постоянство се иска. Масова практика беше: продаваш 50 дка земя, добавяш кредит за едностаен и отиваш да си търсиш работа в града, че има повече удоволствия. Това на запад се казват "***". Колко трябва да са големи парцелите за да се обработват? Защо на запад и дребни парцелчета се договарят от собственика? Проблемът са дъмпинговите цени при вноса на силно субсидирани ***. Там работете! Надявам се, че в тази дискусия няма да вземат участие, хора, завършили миналата година нещо и обработвали земя единствено във фейсбук!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
vivankata
преди 10 години
Ако им бяха раздали акции, сега с тези акции щяха да си бършат голия г...з. Примери от масовата приватизация колкото искаш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 6
MZ/X
преди 10 години
В България земята беше комасирани и имахме сравнително доре работещо селско стопанство! В момента щяхме да сме 100 пъти по добре ако на бившите собственици на земята в ТКЗС бяха раздали акции, вместо да им върнат земята!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още