IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Асен Христов: Застрахователните брокери са в конфликт на интереси

Те трябва да защитават интереса на клиентите си, но всъщност им продават този застраховател, който им дава най-голяма комисиона

13:59 | 29.10.10 г. 8
Автор - снимка
Създател
<p>Асен Христов, председател на надзорния съвет на Еврохолд България АД</p>

Асен Христов, председател на надзорния съвет на Еврохолд България АД

Застрахователните брокери са в конфликт на интереси, защото трябва да защитават интереса на клиентите си, но всъщност им продават продуктите на този застраховател, който им дава най-голяма комисиона, каза по време дискусията от Клуб Investor.bg Асен Христов, председател на надзорните съвети на Еврохолд България АД и ЗАД Евроинс АД.

Това корумпира системата, уточни Христов. Според него също така не може да се плаща комисиона от 35% за написването на една полица. Това у нас прави 70 лв., докато в Испания брокерите получават едва 40 лв., или 5% от полицата, струваща там 400 евро.

Мнението на Христов е, че се нарушава и изискването на Кодекса за застраховане клиентът да научава каква комисиона получава брокерът за продадената полица. Това беше една от причините комисионите на брокерите да не се облагат с ДДС, напомни председателят на Еврохолд.

В срок от два месеца Комисията за финансов надзор е добре да приеме наредбите за увеличаване на застрахователните резерви и въвеждане на електронната полица, като не трябва да се спира от гласовете, че ще бъде трудно и сложно, смята Христов.

"Да, цената на застраховка гражданска отговорност ще се повиши от въвеждането на допълнителните резерви, но това ще направи компаниите по-стабилни", заключи Христов.

Снимки от събитието може да разгледате тук

Клуб Investor.bg се осъществява благодарение на:
Генерален спонсор: Emporiki bank Credit Agricole Group
С подкрепата на: Johnnie Walker, Eucerin, Bulvaria, Euroins и със специалното участие на Енемона

Свързани компании:

Еврохолд България АД(EUBG)

ЗД Евроинс АД(5IC)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:49 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 1
bolen_mozyk
преди 13 години
УВАЖАЕМИ Г-Н ХРИСТОВКАТО ВИ ПРЕЧАТ БРОКЕРИТЕ И АГЕНТИТЕ,ВИ ПРЕДЛАГАМ ПОЛИЦИ ДА СЕ ПОДПИСВАТ САМО И ЕДИНСТВЕНО В ОФИСИТЕ НА ДРУЖЕСТВАТА И ДА ВИДИМ ДО КЪДЕ ЩЕ Я ДОКАРАТЕ С РАЗХОДИТЕ ЗА ИЗДРЪЖКА НА ТЕЗИ ОФИСИ И ДАЛИ НЯМА ПАК ДА ПОСТРАДА КЛИЕНТА ЗА ЧИЕТО ДОБРО ПРАВИТЕ ВСИЧКИТЕ ТЕЗИ КАЛАМБУРИ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 0
ПИЧ
преди 13 години
Aз искам като отида при Застрахователната компания и тя да ми продаде при цена , намалена с отстъпката, която се дава на брокера.Който няма време, много работи и направо звъни и вика брокера и си плаща малко повече за услугата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 0
Бого
преди 13 години
no-credit,Застраователните посредници имат своето място на пазара. Ако това не беше така, самият пазар щеше да ги направи излишни. Според Вас можем да отидем директно в мандарат и да си купим сиренето и това ще ни спести пари. Смисълът на застрахователното брокерство е да се защитят интересите на застраоващите. От момента на възникване на застрахователен интерес, до шолучаването на полагащото се обезщетение в случай на застрахователно събитие. Нямате си предства колко главоболия, време и понякога средства се спестяват на застрахованите. Задавали ли сте си някога въпроса защо дори майкъл Джексън е имал мениджър? А Бербатов? Но темата за посредниците и какво те правят е дълга и не е част от изказването на г-н Христов.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
no-credit
преди 13 години
Ами то и за имотните (а вероятно и за всички останали) брокери и посредници може да се каже, че са повече или по-малко в конфликт на интереси. Щом получаваш процент от крайната цена, ти със сигурност от една страна имаш интерес от по-висока такава. Е, да от друга страна имаш интерес и от доволни клиенти. И ето ти го конфликта на интереси. А иначе, Бого е прав - застрахователите могат просто да направят брокерите излишни като си направят бизнеса чист, прозрачен и интернет базиран. Не е толкова сложно. А и му е време вече... Е, винаги ще има хора, които да се поглезят с лично обслужване, но който не иска може направо да отиде на сайта на застрахователя и да си свърши работата сам (и на по-добра цена).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
Бого
преди 13 години
Името ми е Богомил Петков и съм управител на застрахователен брокер "ЧЕСИ ИСН БРОКЕР" ООД. Намирам изказването на г-н Христов за странно. Какво проучване е направил той, за да може да твърди, че застрахователните брокери продават застраховката, която им носи най-голяма комисионна? Застрахователният брокер се интересува най-напред как застрахователят изплаща обещетения при възникване на щета. Ако не го прави, много бързо ще изгуби клиентите си, а от там и бизнеса си. Няма да се спирам какво всичко върши застрахователните брокери, защото фирми и физически лица, които ги ползват добре го знаят. навярно г-н Христов контактува с "интересни" застрахователни брокери?Що се отнася до комисионните, те се дават от застрахователите. Размерът на комисионната се определя единствено от застрахователя, а не от брокера. Проблемът е при застрахователите, които се надпреварват да вдигат комисионните.Никой не им пречи да си го решат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
hellwitch
преди 13 години
4e se pe4eli ot tozi biznes e qsno no tezi cifri za smeshni.Edin broker ako e dobur trqbva da pravi mnogo pove4e ot tova da ti napishe edna polica.Moq naprimer vinagi idva na ogledi, daje sam mi e karal kolata na ogled kato nemoga. Suvetite mu sa mnogo vajni zastoto zastrahovatelite imat mnogo trikove da te precakat. I kato dojde vreme za zastrahovki mi idva na kraka i mi nosi vsi4ko gotovo - ne go 4akam da pishe i t.n. 10 ili 6 min. zastoto nqma smisul. Za 5 min mi obesnqva koe kude trqbva da se zalepi i priklu4vame.Po slu4aq si pravq zastrahivki ne samo na kolata, no i na apartamenta - mnogo evtini sa, predvid ogromnoto pokritie - kum 300 lv godishno za vsi4ki riskove pri limit 150 000.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
creative
преди 13 години
След като казваш,че пишеш полици явно си в бизнеса....не мога да разбера дали се оплакваш или хвалиш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
хендехох
преди 13 години
Прав е г-н Христов. Една полица по гражданска се пише за 10 минути (аз я пиша за 6, но аз съм бърз). А вече се и печатат от комютъра, така че и по-бързо става.Брокера изкарва 60 лв. от полица, от тях 20 лв. дава (10% отстъпка) на клиента. Оставт 40 лв. печалба. На час една млада продавачка може да нащрака 240 лв, за едни ден над 1600 лв.За един месец 30 000 лв.Як комисионерски бизнес. Затова и офиси на брокерите никнат като гъби след дъжд.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още