IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравното министерство спешно пише здравната стратегия

Когато недоволните са много повече, отколкото доволните, очевидно има проблем в системата, коментира здравният министър Таня Андреева

10:42 | 01.07.13 г. 3
Здравното министерство спешно пише здравната стратегия

Изработването на здравната стратегия за новия програмен период (2014-2020 г.) е основният приоритет на Министерството на здравеопазването (МЗ) в момента. Ведомството трябва да е готово с документа до края на юли, за да може да се планират програми и проекти, финансирани с европейски средства, като в противен случай ще изгубим милиони евро, съобщи здравният министър Таня Андреева в предаването „Денят започва“ на БНТ.

Тя допълни, че се подготвят и нормативни промени, свързани със спешната помощ, включително либерализирането на специализациите на лекарите и мерки за покачването на доходите на заетите в системата. „Гръмогласно изразеното увеличение на заплатите от 20% не се случи, в повече от половината центрове са получили повече от 12-13%“, посочи Андреева.

Здравният министър потвърди позицията си, че трябва да бъде променено ръководството на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) заради липсата на диалог на д-р Пламен Цеков със съсловните и пациентски организации, както и с институциите.

„Когато недоволните са много повече, отколкото доволните, очевидно има проблем в системата“, коментира Таня Андреева.

Министърът за пореден път изради опасенията си, че парите за здраве за 2013 г. ще се изчерпят още преди края на годината, тъй като резервът на здравната каса не може да покрие преразхода. Тя обаче не можа да отговори откъде ще бъдат намерени необходимите средства, като допълни, че средствата, които бяха отклонени към фискалния резерв и за които Конституционният съд се произнесе, че трябва да бъдат върнати на касата и похарчени за здраве, са „отдавна и безвъзвратно загубени“.

Таня Андреева потвърди, че ще има нови назначения в Надзорния съвет на здравната каса. Тя изрази надеждата си, че така „ще се открие завесата“ и управлението на институцията ще стане по-прозрачно, въпреки че не всяко пряко решение, което управителя й взима, минава през Надзорния съвет.

Здравният министър посочи още, че няма да има политическа чистка в здравния сектор и хората, които са назначени по време на управлението на ГЕРБ, няма да бъдат уволнявани, ако си вършат работата.

Що се отнася до онкологичната болница в София, чиито служители протестират заради промяна в борда на директорите, Андреева посочи, че още през февруари резултатите от проверка, назначена от предшественика й Десислава Атанасова, са показали сериозни нарушения. Андреева съобщи, че в болницата ще има нова проверка и ако тя не покаже нарушения, директорът й няма да бъде сменян.

Министърът алармира също така, че има опасност да бъдат загубени средства по програмата „Спри и се прегледай“ - националната кампания за ранна диагностика на онкологични заболявания, финансирана с едропейски пари.

Тя припомни, че сроковете за изпълнение на кампанията са били удължавани на няколко пъти, като последният срок е до края на годината. За оставащите месеци обаче трябва да бъдат прегледани над 400 хил. пациенти, което е почти невъзможно да се осъществи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 1
Сините камъни
преди 10 години
Ако не сте подписали петицията, за снемане на имунитета на Сидеров на протестите, има подписка и в интернет от същите адвокати:http://***.peticiq.com/za-svalyane-na-imuniteta-na-volen-siderov
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 4
jelenski
преди 10 години
Ми здравеопазването беше една от най-окрадените от ГЕРБ сфери. Нужни са спешни мерки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
deant
преди 10 години
Станишев (по времето на ББ):"БСП има готова програма и стратегия за за управление, дори сега в този момент!"Станишев, братле - подай оставка стига тормози БСП, че и останалата България!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още