IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подготвят се конкурси за нови директори в осем болници

Няма да има чистка в ръководствата на лечебните заведения, заяви здравният министър

12:39 | 28.06.13 г.
Подготвят се конкурси за нови директори в осем болници

В осем болници ще има конкурси за нов директор. Това каза пред журналисти в парламента министърът на здравеопазването Таня Андреева, цитирана от агенция „Фокус”.

Министърът отрече да им списък с близо 30 директори на болници, подготвяни за уволнение, и допълни, че в момента се назначават общи събрания в заведенията, в които вече са изтекли договорите за управление – общо осем болници.

Андреева беше категорична, че няма да има чистка на директорите на болници.

На въпрос ще има ли още рокади в ръководствата на други държавни лечебни заведения, министър Андреева коментира, че това е възможно, ако проверка на министерството установи недобро управление. „В момента се прави оценка по годишните финансови отчети на всяка една от болниците. Ако някъде се установи, че болницата потъва поради недобро менажиране, ще има. Засега други промени, освен тези заради изтеклите срокове, няма да има, каза министърът.

Тя обясни и рокадите в ръководствата на болницата в Хасково и Онкологията в София. Андреева не е изненадана от протеста в онкологичната болница, където беше направена смяна на борда на директорите. „Очакваше се това да се случи“, заяви министърът.

„Там имам сигнали за редица нарушения и използвах случая да подменя съвета на директорите, в понеделник там ще започне проверка“, обясни министърът. По нейни думи проверката ще бъде цялостна - както финансова, така и документална. "Ако се установи, че аз съм действала неоснователно, директорът на болницата няма да бъде отстранен", каза тя.

По нейни думи предишното управление е направило много по-големи рокади и е назначило партийни членове на ГЕРБ за шефове на много от болниците.

Здравно неосигурените - около 1,8 милиона души

Няма точна бройка на здравно неосигурените, тя се уточнява в момента, каза още здравният министър. Тя допълни, че е изискана информация за броя на здраво неосигурените лица в България от Националната агенция за приходите (НАП) и от министъра на финансите.

"Предполага се, че са около 1,8 милиона души", добави тя. По нейни думи здравният министър не може да наложи санкции на тези хора. „Единственото, което мога да направя, е хората да бъдат мотивирани да си внасят вноските, а това може да стане само когато им се предлага качествена услуга, лечение и диагностика“, заяви министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още