fallback

Орешарски постави реформите пред фискалната дисциплина

В Европа доминира много силна препоръка за фискална рестрикция като ключов фактор за дългосрочна конкурентоспособност, коментира премиерът в Китай

09:38 | 12.09.13 г. 28

Премиерът Пламен Орешарски влезе в тона на Европа и постави реформите на икономиката пред фискалната дисциплина.

"Вярвам, че фискалната политика е важна, но по-важно е преструктурирането", заяви министър-председателят по време на дискусията "Бъдеще за Европа" в рамките на "Годишната среща на новите шампиони", която се преведе в Китай.

Премиерът отбеляза, че във всички периоди на криза след 2000 година в Европа доминира много силна препоръка за фискална рестрикция като ключов фактор за дългосрочна конкурентоспособност и създаване на устойчиво икономическо развитие.

"Това е вярно, но от българският опит имаме интересни поуки - в добрите времена, преди кризата, България водеше много разумна фискална политика със стриктни банкови регулации, силен банков надзор. Ние имахме бюджетни излишъци между два и три процента от БВП всяка година, консолидиран държавен резерв, изплащан държавен дълг", посочи Орешарски.

"Тази относително консервативна политика продължихме и в периода на криза. Фискалните параметри в България са отлични - бюджетният дефицит е между 1 и 2 процента и в последните години нивото на дълга е около 16 процента от БВП, банковият надзор и банковата система са много стабилни, но това не действа добре на икономиката, забавихме преструктурирането и структурните реформи", допълни премиерът.

По думите му монетарната и фискална стабилност се явяват "втори фактор".

Той припомни, че правителството му осъществява програма, в която са предвидени мерки в областта на намаляване на административното бреме, за подобряване на образованието, квалификацията и преквалификацията на преподавателите, с фокус върху малките и средни предприятия и нови търговски партньорства.

Орешарски беше един от четиримата европейски лидери, които в рамките на дискусията посочиха конкретни пътища за ново развитие на Европа. Заедно с премиерите на Белгия, Финландия и Малта той очерта пред участниците във форума как икономиките да вървят нагоре въпреки продължаващата в много държави криза.

Още новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:19 | 14.09.22 г.
fallback