IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Липсата на реформи като спънка пред икономическата свобода

Българската демокрация е възпрепятствана от липсата на прозрачност в политическия процес и широко разпространената корупция, според фондация Heritage

12:12 | 14.01.14 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Липсата на реформи като спънка пред икономическата свобода

През целия двадесетгодишен период  основна слабост на България остава категорията „Върховенство на закона”, в която попадат оценките за свобода от корупция и защита на правото на собственост.

Авторите посочват, че от 1995 г. насам почти липсва напредък по отношение на борбата с корупцията (оценката за свобода от корупция се повишава от 30 пункта до 35,2 пункта от максимални 100 пункта). По отношение на защитата правото на собственост оценката се е сринала с цели 20 пункта – от 50 до 30 пункта.

Най-голям напредък пред последните 20 години страната ни бележи по отношение на индикаторите за фискалната свобода (+45,2 пункта) и монетарната свобода (+53,3 пункта), благодарение преди всичко на въвеждането на валутния борд и на консервативната бюджетна политика.

Що се отнася до регулациите на бизнеса, в доклада се отбелязва, че са били рационализирани процедурите за стартиране на бизнес. Регламентите на труда са сравнително гъвкави, въпреки че разходите за труд, които не са свързани със заплатите, може да бъдат обременяващи.

Хонконг остава лидер по икономическа свобода в света, като събира 90,1 точки от 100-те максимални. Следва Сингапур с 89,4 точки, Австралия с 82, Швейцария с 81,6, Нова Зеландия с 81,2 и Канада с 80,2.

САЩ продължават да губят позиции в класацията. От 2007 г. насам резултатът на страната се е влошил с 6 точки, като по този начин тя пада до 12-то място в подреждането.

На дъното на класацията са Северна Корея, чиято оценка е само 1 точка, Куба с 28,7 точки, Зимбабве с 35,5 точки, Венецуела с 36,2 точки и Еритрея с 38,5 точки. Сред най-несвободните икономики попадат още Того, Микронезия, Украйна, Боливия, Еквадор, Узбекистан, Аржентина, Туркменистан, Иран и други.

От съседните ни държави непосредствено след нас в класацията са Румъния и Турция, а на по-предни позиции са класирани Македония и Албания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
lubenmark
преди 10 години
Широко разпространената корупция идва от съдебната система на България, потънала в ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още