fallback

И КНСБ обмисля да напусне тристранния съвет

Синдикатът подготвя радикални действия в отговор на предложенията на бизнеса за промени в трудовото законодателство

14:03 | 04.02.14 г. 5

КНСБ обмисля да напусне тристранния диалог в отговор на предложенията на бизнеса за промени в трудовото законодателство, заяви президентът на синдиката Пламен Димитров.

Припомняме, че работодатели предложиха промени в Кодекса на труда, например, да се трансферират служители между различни фирми, да отпаднат шестте заплати при пенсиониране, да отпадне класът прослужено време.

Димитров уточни, че не е съгласен както с направени от БСК предложения, така и с тези на Българската търговско-промишлена палата (БТПП). Припомняме, че преди броени дни от палатата обявиха, че обмислят да напуснат тристранния съвет, ако парламентът не приеме исканите промени в трудовото законодателство.

Президентът на КНСБ заяви, че реакцията на тези предложения ще са радикални действия, най-малкото – напускането на тристранката.

Той беше категоричен, че не са необходими радикални промени в трудовото законодателство. Според него спешно трябва да се свика Националният съвет аз тристранно сътрудничество и правителството да отговори каква е оценката му за трудовото законодателство – дали то препятства растежа на икономиката и и на държавата.

От премиера Пламен Орешарски и вицепремиера Зинаида Златанова КНСБ чака отговор и на въпроса дали административната тежест е въпрос между работниците и работодателите, или между работодателите и държавата.

По тези въпроси синдикатът очаква отговори на управляващите партии БСП и ДПС, на парламентарната и извънпарламентарната опозиция.

Димитров определи предложенията на бизнеса като „подигравка с работниците и флирт на бизнеса с властта преди изборите“. Той призова правителството, ако е „за“ тристранния диалог, да оттегли внесените в НС предложения за промени в Кодекса на труда за извънредния труд и ревизионните книги в предприятията.

Според Димитров мениджърите на предприятията имат проблеми не с КТ, а с престъпността, сивата икономика, административната тежест и достъпа до кредити.

Той допълни, че протестната вълна може да бъде обърната както към бизнеса, така и към правителството.

Действията на КНСБ ще бъдат обсъдени с КТ „Подкрепа“.

Синдикатът е изпратил манифест по повод предстоящите евроизбори на всички политически партии, с позиция – какво очаква синдикатът от политиците по отношение на европейския дневен ред.

Вижте още в репортажа на Bulgaria On Air!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:29 | 13.09.22 г.
fallback