IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСК: Бизнесът се страхува да инвестира в устойчиви работни места

Постоянно променящото се трудово законодателство спъва работодателите при наемането на работна сила

16:13 | 03.02.14 г. 7
БСК: Бизнесът се страхува да инвестира в устойчиви работни места

Бизнесът се страхува да инвестира в качествени устойчиви работни места, защото непрестанните промени в трудовото законодателство създават нестабилност в трудово-правния климат. Наред с тромавата правораздавателна система става все по-трудно да се поддържа стабилна бизнес среда и чуждите инвеститори ще продължат да ни заобикалят.

Това заяви Божидар Данев, изпълнителен председател на Българската стопанска камара (БСК) на пресконференция, която разясни предложенията на БСК за промени в трудовото и осигурителното законодателство.

Преди дни от стопанската камара изпратиха до министъра на труда Хасан Адемов, вицепремиера Даниела Бобева и ресорните парламентарни комисии списък с 28 мерки за намаляване на административната тежест и увеличаване на заетостта.

В последните няколко години българският бизнес е притискан многократно с промени в трудовото законодателство, посочи Данев и изброи няколко поправки, приети от правителството съвсем скоро.

Той посочи неколкократното увеличение на минималната работна заплата, което не е съобразено с производителността на труда и с инфлацията (за последните пет години минималната заплата е повишена на четири пъти - от 240 до 340 лева, бел. ред.). Данев посочи и въведеното възстановяване на данъка върху доходите до 340 лева, което по негова прогноза ще доведе до увеличение броя на заетите поне с 10% и до нарастване на сивата икономика.

Той акцентира и върху отменения преди години „клас прослужено време“ за държавните служители, което било дискриминация спрямо частния сектор, където мярката не е въведена.

Данев припомни и въведеното като прокризисна мярка правило първите три дни на болничния да се изплаща от работодателя, което е в тежест на бизнеса. Той цитира данни, според които за 2013 година са издадени 13 милиона болнични листа, а преди 15 години те са били три пъти по-малко при по-голяма заетост.

Не на последно място от камарата посочиха като сериозна спънка за работодателите ограниченията за работата на агенциите за временна заетост – България е сред малкото страни-членки на ЕС, въвели по-високи ограничения към агенциите за временна работа – 30% ограничение за дела на наетите от агенциите в приемащото предприятие, което ни нарежда на последно място в Евросъюза по дял на наетите от агенциите за временна заетост.

Според БСК това не само е в разрез с европейски принципи, но и пречка за разкриване на временни работни места.

За работодателите отпадането на възможността за прекратяване на трудовите договори за навършилите пенсионна възраст също е пречка – това спира назначаването на млади служители.

Божидар Данев обобщи, че за последните пет години са приемани само мерки в трудовото законодателство, които са „прокризисни и ретроградни“ и ограничават гъвкавия пазар на труда. Нормативната база е приета април 1986 година и по структура и философия не отговаря на европейските изисквания, както и на правилата на Международната организация по труда, посочи Данев. И допълни, че „с подобна политика винаги ще сме с най-ниски доходи в Европа и тромавото законодателство е сред основните причини“.

Данев прогнозира, че всички изброени мерки в трудовото законодателство ограничават гъвкавия пазар на труда, водят до повишаване на безработицата, до ограничаване достъпа на млади хора до пазара.

Според него основен проблем за бизнеса продължава да бъде липсата на квалифицирана работна ръка, а това е така, защото не се изпълнява задължението по Конституция всички да учат до 16-годишна възраст. Данев припомни, че с правителството на ГЕРБ са подписани споразумения по някои от настоящите предложения, но те са останали на хартия.

„Беше подписано всички социални плащания от осигурителните фондове да отпаднат, засилване контрола по отпускане на инвалидните пенсии, криминализиране укриването на осигурителните вноски включително и от заетите, но всичко това не се случи“, коментира председателят на камарата.

Сред предложенията на БСК са:

Да се съкрати продължителността на отпуск за майчинство за сметка на повишаване на размера на обезщетенията, както и преразглеждане на правото на 20 дни платен годишен отпуск на майките за периода, за който са били в отпуск по майчинство.

Отпадане на задължението на работодателя да изплаща 70% от среднодневното брутно трудово възнаграждение за първите три дни от временната нетрудоспособност.

Облекчаване на разрешителния режим за работа на лица от 16 до 18 г. и намаляване на прага за възраст на наетите лица от 16 години на 15 години.

Увеличаване на периода, в който работодателят може да въведе непълно работно време по икономически причини от 3 на 6 месеца за календарна година.

Отмяна на възможността работници, достигащи пенсионна възраст, да получават обезщетение при освобождаване, както и връщане на правото работодател да прекратява с предизвестие трудовия договор на работник, придобил право на пенсия.

Да се регламентира правото им да сключват договори помежду си за временно или постоянно предоставяне на висококвалифицирани специалисти от едно предприятие на друго срещу съответно възмездяване на „предоставящия” кадрите работодател.

Въвеждане на специализирани трудови съдилища за разглеждане на индивидуални трудови спорове.

Всички предложения на БСК можете да видите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:58 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 0
kubrat
преди 10 години
Това от една страна, от друга- имам чувството, че битуват странни идеи за това какво е квалифицираната работна ръка. Това не са хората с по 2 висши образования и 2 езика, а хора със спецефични компетенции, които се създават в процеса на работа, т.е. съвсем нормално е да няма такива на пазара, защото работодателите трябва да ги създават. След това добрата новина за работодателите е, че зависимостта е двупосочна- поради тясната специализация служителите също са ограничени и за тях е не по-малко трудно да сменят работодателя си, отколкото за работодателите да ги заменят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 1
lookff
преди 10 години
"Според него основен проблем за бизнеса продължава да бъде липсата на квалифицирана работна ръка, а това е така, защото не се изпълнява задължението по Конституция всички да учат до 16-годишна възраст"Пълни глупости. Квалифицираната работна ръка липсва най-вече заради липсата на "квалифицирано заплащане". Пазарът на труда в ЕС е открит, а България е нищо повече от един голям и беден град в сравнително богата окръжаваща среда. Да се опитваш да задържиш квалифицираните хора в България с шменти-капели е все едно да задържиш квалифицирани кадри в Странджа-Сакар или Видин-Монтана само с молитвите на местния поп и с минимална заплата. Няма как да стане - ей къде е София (опс, Европата)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 1
studioaa
преди 10 години
Много скоро ще има липса на всякаква(включително неквалифицирана) работна ръка у нас. България е на първо място в света по темп на намаляване на населението в трудоспособна възраст. Сега след свободното отваряне на пазара на труда за българи в ЕС недостигът само ще се задълбочава. Според прогнозата на НСИ ние ще загубим повече от половината работещи хора в следващите 35г. или ще имаме под 800 хил. заети през 2050.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 0
STRAHO
преди 10 години
"Облекчаване на разрешителния режим за работа на лица от 16 до 18 г. и намаляване на прага за възраст на наетите лица от 16 години на 15 години."====Това им предложение силно ме озадачава. Как точно ще им помогне? Някой може ли да даде примери?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
IQ96
преди 10 години
Ми много смислени са си нещата и то повечето от тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 1
misanthrope
преди 10 години
Я бре де! Данев да каже някакви неща и да съм съгласен с повече от половината!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 1
deant
преди 10 години
Как бе! Наел съм цял един човек януари месец!! Браво Орешарски остават още 249999 още!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още