IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът планира свиване на инвестициите догодина

Почти 40% от вложенията, които се залагат за 2014 година, ще бъдат за иновации

12:18 | 15.11.13 г.
Бизнесът планира свиване на инвестициите догодина

През тази година бизнесът няма да се откаже от инвестициите, сочи анкета на Националния статистически институт (НСИ), провела се сред промишлените предприятия през октомври. Нагласите за догодина обаче са за свиване на парите за инвестиции.

Данните показват, че през 2014 година обемът на планираните инвестиции намалява с 9,3% спрямо тази година. Около 38% от промишлените предприятия въобще не планират разходи за дълготрайни активи.

За догодина с най-голям дял се очаква да бъдат тези, свързани с въвеждането на нови технологии и за механизация или автоматизация на съществуващи производствени процеси – 38,7% от общата стойност на инвестициите.

На второ място с малко над 26% дял са предвидените вложения за увеличаване на производствения капацитет, следвани от тези за заместване на износеното оборудване - с 22,8%, и за опазване на околната среда, мерки за сигурност и други - с 12,4%.

Над 53% от инвестициите ще бъдат направени от предприятията в сферата на енергетиката и управлението на водите, сочи още статистиката на НСИ. Сред предприятията, произвеждащи стоки за междинно потребление делът е 24,8%, а за произвеждащите нетрайни потребителски стоки – 12,8%.

От НСИ посочват още, че инвестиционните намерения за тази година все още не са се изпарили и предприемачите очакват ръст на направените инвестиции през тази година в рамките на 7,2 на сто спрямо 2012 година.

Най-голям дял в планираните инвестиции за тази година имат предприятията от сферата на енергетиката и водния сектор – общо към 43%. Следват отраслите за производство на стоки за междинно потребление (почти 35%) и тези, които произвеждат недълготрайни потребителски стоки (14%). 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още