IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестициите в бизнес имоти в глобален план продължават да се възстановяват

Очаква се 2014 г. да бъде още по-силна за пазарите на бизнес имоти заради нарастващия апетит на инвеститорите за по-рискови активи на второстепенни пазари

10:35 | 13.11.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Инвестициите в бизнес имоти в глобален план продължават да се възстановяват

Инвестициите в бизнес имоти в глобален план продължават да нарастват. Към края на първото полугодие обемът на инвестициите е достигнал 224 млрд. долара, което е с 11,7% над нивата, регистрирани през първата половина на 2012 г., отчитат от консултантската компания Knight Frank.

По-съществена част от този ръст се дължи на съживяването на пазара на бизнес имоти в САЩ, подчертава се в последния доклад на компанията за глобалния пазар на бизнес имоти.

Подобрената активност на инвеститорите в Испания и Италия, където се търсят изгодни сделки, е спомогнала за ръст на обема на инвестициите и в Европа като цяло – със 7% на годишна база за периода януари-юни до 74 млрд. евро.

Продължава да се забавя темпът на ръст на инвестициите в бизнес имоти в Азиатско-тихоокеанския регион – за полугодието е отчетено повишение от 6 на сто до малко под 57 млрд. долара. Данните обаче изключват сделките със земя в континентален Китай, които сформират съществен дял от пазара в региона като цяло.

Джоузеф Морис от компанията отбелязва, че се засилва интересът към възможностите за инвестиции в имоти в Обединените арабски емирства (ОАЕ) и особено в Дубай.

Същевременно търсенето на инвеститорите от района на Персийския залив се концентрира на водещите глобални пазари за бизнес имоти – като Лондон и Ню Йорк. Заради ръста на цените на основните пазари обаче все повече инвеститори започват да поглеждат встрани от глобалните хъбове, както и към алтернативни сектори, които биха им носили по-атрактивна доходност, посочва Морис.

Експертите очакват 2014 г. да бъде още по-силна за пазарите на бизнес имоти заради нарастващия апетит на инвеститорите за по-рискови активи и пренасочването им към по-второстепенни пазари.

Що се отнася до пазара в Европа като цяло, икономиката изглежда много по-стабилна, което е генерална промяна спрямо 2012 г., посочва се в доклада. Еврозоната като цяло излезе от рецесия и въпреки, че доста държави продължават да са в хватките на рецесията, темповете на спад на техните икономики значително се забавят.

Все пак заради забавения растеж и огромния обем ново строителство на някои пазари в Централна Европа инвеститорите остават нащрек за рискове.

Пазарът в САЩ продължава да се възстановява с изпреварващи темпове. Усвояването на първокласните пазари в страната се засилва и инвеститорите вече се оглеждат на по-второстепенни локации.

Основни играчи на пазара на бизнес имоти през следващата година се очаква да останат държавните инвестиционни фондове. Някои от тях продължават да фокусират активността си на водещите пазари, но други търсят възможности и в средни и по-малки градове.

Все по-голяма роля на пазара играят и публичните фондове за инвестиции в имоти, които обаче се насочват предимно към САЩ, ЮАР, Мексико, Канада и Япония.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още