fallback

Стойнев: Държавата може да си върне ЕРП-тата, ако им се отнемат лицензите

Сметките показват, че ЕРП-тата не са плащали задължения към НЕК, макар и те да твърдят обратното, категоричен е енергийният министър

14:35 | 17.03.14 г. 6

Ако се стигне до отнемане на лицензи, държавата може да си върне електроразпределителните дружества (ЕРП), категоричен беше енергийният министър Драгомир Стойнев, цитиран от агенция Фокус. Той коментира ситуацията с жалбата на Националната електрическа компания (НЕК) за неизплатени суми от страна на ЕРП-тата.

Според енергийния министър в сряда Държавната комисия по енергийно и водно регулиране ще стартира процедура за отнемане на лицензите на трите дружества, ако те не платят своите задължения към НЕК.

Дружествата отхвърлят обвиненията за неизплатени суми, но според Стойнев „сметките и фактите показват друго“.

Най-големият длъжник е EVN, заяви Стойнев, цитиран от Dnes.bg. „Фактурата за месец февруари е 67 милиона лева, те не са платили нищо. Другите дружества са си прихващали определени суми – с по 15-20 милиона лева по-малко, докато ЕVN са категорични – те спират да плащат” коментира министърът и допълни, че по този начин ЕРП-тата компенсират своите разходи. 

Тези действия обаче са незаконни и Стойнев ще сезира главния прокурор за тях. „Който не спазва законите в тази държава, няма да има подкрепата на правителството“, заяви още министърът. .

НЕК има не само дългове, но и вземания, които никак не са малко. „Именно така се създава дисбаланс в системата“, допълни Стойнев. Той направи тези изявления по време на посещението си в завода на  Schneider Electric в Пловдив. От компанията изявиха желание да участват в проекти за развитие на енерегетиката, реиндустриализацията и разработването на нови технологии.

Припомняме, че в петък държавната електрическа компания подаде жалба в регулатора за неизплатени суми. Държавната комисия по енергийно и водно регулиране определи три работни дни краен срок за изплащане на тези задължения.

Към този ултиматум се включи и Министерството на икономиката и енергетиката.

В същото време анализатори коментираха, че тези изявления са по-скоро заплахи, а не реалност. Процедурата по отнемане на лиценз продължава повече от половин година, а и едва ли задълженията са основание за такива действия, коментира по-рано днес енергийният експерт Атанас Георгиев. В противен случай срещу НЕК първо ще трябва да бъдат заведени подобни процедури, допълни още той.

Припомняме, че през лятото енергийният министър Драгомир Стойнев съобщи, че държавната компания е в много тежко финансово състояние и дължи 1,9 млрд. лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:12 | 14.09.22 г.
fallback