IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стойнев: Държавата може да си върне ЕРП-тата, ако им се отнемат лицензите

Сметките показват, че ЕРП-тата не са плащали задължения към НЕК, макар и те да твърдят обратното, категоричен е енергийният министър

14:35 | 17.03.14 г. 6
Стойнев: Държавата може да си върне ЕРП-тата, ако им се отнемат лицензите

Ако се стигне до отнемане на лицензи, държавата може да си върне електроразпределителните дружества (ЕРП), категоричен беше енергийният министър Драгомир Стойнев, цитиран от агенция Фокус. Той коментира ситуацията с жалбата на Националната електрическа компания (НЕК) за неизплатени суми от страна на ЕРП-тата.

Според енергийния министър в сряда Държавната комисия по енергийно и водно регулиране ще стартира процедура за отнемане на лицензите на трите дружества, ако те не платят своите задължения към НЕК.

Дружествата отхвърлят обвиненията за неизплатени суми, но според Стойнев „сметките и фактите показват друго“.

Най-големият длъжник е EVN, заяви Стойнев, цитиран от Dnes.bg. „Фактурата за месец февруари е 67 милиона лева, те не са платили нищо. Другите дружества са си прихващали определени суми – с по 15-20 милиона лева по-малко, докато ЕVN са категорични – те спират да плащат” коментира министърът и допълни, че по този начин ЕРП-тата компенсират своите разходи. 

Тези действия обаче са незаконни и Стойнев ще сезира главния прокурор за тях. „Който не спазва законите в тази държава, няма да има подкрепата на правителството“, заяви още министърът. .

НЕК има не само дългове, но и вземания, които никак не са малко. „Именно така се създава дисбаланс в системата“, допълни Стойнев. Той направи тези изявления по време на посещението си в завода на  Schneider Electric в Пловдив. От компанията изявиха желание да участват в проекти за развитие на енерегетиката, реиндустриализацията и разработването на нови технологии.

Припомняме, че в петък държавната електрическа компания подаде жалба в регулатора за неизплатени суми. Държавната комисия по енергийно и водно регулиране определи три работни дни краен срок за изплащане на тези задължения.

Към този ултиматум се включи и Министерството на икономиката и енергетиката.

В същото време анализатори коментираха, че тези изявления са по-скоро заплахи, а не реалност. Процедурата по отнемане на лиценз продължава повече от половин година, а и едва ли задълженията са основание за такива действия, коментира по-рано днес енергийният експерт Атанас Георгиев. В противен случай срещу НЕК първо ще трябва да бъдат заведени подобни процедури, допълни още той.

Припомняме, че през лятото енергийният министър Драгомир Стойнев съобщи, че държавната компания е в много тежко финансово състояние и дължи 1,9 млрд. лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 3
lubenmark
преди 10 години
Няма лошо да се отнемат лицензите. Доста пари заминаха за техните пенсионери.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 24 rate down comment 2
Батя
преди 10 години
Един от най-слабите министри в този слаб кабинет!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 32 rate down comment 3
bgMan
преди 10 години
Ето следствието от това да те управляват прости (чак ***) социалисти и хитри протурски мафиоти.Искат хората да им повярват че са се опълчили срещу ЕРП-тата пък любовниците на целият политически елит още е назначен из структурите на НЕК и ЕРП-тата на смешнозвучащи странни длъжности със заплати по 2 000 -3 000 лв.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 28 rate down comment 3
Tikvarova
преди 10 години
Този симпатяга като си отвори устата и ми действа слабително. Не можаха ли толкова да изнамерят накой по-улегнал, компетентен и грамотен професионалист за този министерски пост. Продъниха ни ушите за това, че са в състояние да извадят истински подготвени кадри за всеки един пост, но за съжаление всичко се оказа само блъф!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 30 rate down comment 4
Tony
преди 10 години
"Стойнев: Държавата ще си върне ЕРП-тата, ако им се отнемат лицензиите"На руската мафия ли ще ги дадеш? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 34 rate down comment 3
Ironhorse
преди 10 години
Много неща мога да кажа по темата, но като любител последовател и покорен ученик на великите мислители, мога и с една дума да опиша всичко, своите искания и реалността:ОСТАВКА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още