IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ДКЕВР отложи решението си за лицензите на ЕРП-тата

До 12 май трите дружества трябва да внесат становища във връзка с представените от НЕК допълнителни доказателства

11:10 | 28.04.14 г. 3
ДКЕВР отложи решението си за лицензите на ЕРП-тата

Решение за лицензите на трите електроразпределителни дружества у нас (ЧЕЗ България, EVN България и Енерго – Про) ще бъде взето най-рано след 12 май, съобщиха от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

До тази дата трите компании трябва да внесат становища във връзка с представените от Националната електрическа компания (НЕК) допълнителни доказателства на 7 април. Фактите са достатъчни, за да отложат за втори път решението по казуса, какви са те обаче така и не стана ясно. "Лицензиантите са уведомени и това е достатъчно", заяви пред журналисти председателят на енергийния регулатор Боян Боев, помолен да коментира съдържанието на представените документи. 

Според представителите на ЧЕЗ България става въпрос за част от търговската документация между тях и НЕК и не са допълнителни доказателства по случая. За Енерго Про представените нови доказателства всъщност само потвърждават тяхната позиция и обосновават действията им в защита на обществения интерес. 

От EVN България допълниха, че новите факти нямат много общо с процедурата, която се води сега и затова се нуждаят от още време, за да изготвят становището си по тях.  Реално удължаване на срока поиска само EVN България, но и трите дружества имат нов срок (до 12 май) за становища и защита, тъй като има общи факти по процедурата, които комисията иска да изясни, заяви Боев.

След като получи становищата, енергийният регулатор ще анализира фактите и на закрито заседание ще вземе решение за лицензите на дружествата. Краен срок за провеждането на закритото заседание няма.

Представителите на трите дружества бяха категорични, че изпълняват своите задължения, като и че процедурата по отнемане на лицензи е неоснователна и трябва да бъде прекратена. На въпрос на журналисти дали споразумение между НЕК и трите дружества ще спре и процедурата за отнемане на лицензите, Боев отговори лаконично: "Ще видим".

Припомняме, че енергийният регулатор откри процедурата преди повече от месец с мотива, че трите ЕРП-та дължат на НЕК близо 350 млн. лева. Според компаниите обаче парите са прихванати законно като компенсация за средства, които са платили на производителите на зелена енергия. От ДКЕВР днес не можаха да отговорят дали сумата е променена - т.е дали прихващането на суми продължава или дали някое от дружествата не е внесло своите задължения. "Отговорът е в компетенциите на НЕК", допълни Боян Боев пред журналисти след края на заседанието. 

Всичко за спора между НЕК и ЕРП-тата може да проследите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:47 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 3
Vesko94
преди 9 години
Казано е, че колкото повече отлагаш един проблем във времето, толкова повече той ще се реши от само себе си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
tonitov
преди 9 години
До изборите ще отлага, а след това ще забравя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
бай Промо
преди 9 години
ДКЕВР вместо да се занимава с ЕРП-тата, да вземе да си изработи една национална (BG) стратегия за развитие на българската енергетика в контекста на ЕС (... а не в защита на и лобиране за интересите на Р-я).... и да си направи един бизнес модел за националната енергетика. Къде сме, къде искаме да отидем, докъде сме готови да поемаме рискове ... и да информира малко населението за трите закрити уранови мини от Родопите - къде каква остатъчна радиация има (вкл. пътища, почва, води и т. н.) и къде какво и как може да се изчисти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още