IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството ще сондира Иран за интерес към реактора за АЕЦ "Белене"

Според премиера Бойко Борисов е въпрос на седмици да бъде взето решение

17:51 | 10.07.16 г. 3
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

След решението на арбитража за АЕЦ "Белене" правителството работи поне по три варианта, сред които: да продаде реактора, да продаде проекта и да строи централата. Това коментира пред журналисти премиерът Бойко Борисов, цитиран от БТА.

"Сега полагаме усилия поне за три варианта да не загубим парите или да си ги върнем най-малкото, или включително да продадем проекта и, ако се намери инвеститор, който да не иска от нас държавна гаранция, да си изнася тока или, ако е евтин, да го купуваме тогава", коментира премиерът. Той добави, че е въпрос на седмици, в които ще бъде решено.

Борисов посочи, че в момента се водят разговори с руската страна от Министерството на енергетиката и на различни нива. Сега в Иран ще чуем дали ще имат интерес заедно с руската страна да продадем там реактора, добави той. (По-късно днес премиерът заминава на официално посещение в Иран - бел. ред.)

Ако тези варианти не успеят, Борисов ще предложи на парламента или в новия бюджет да се заложат парите, които сме осъдени да платим по проекта с всички лихви, или да се свали мораториумът и да се търсят пари за строителството на централата.

През 2006 г., когато са се пазарили и са подписвали договорите за АЕЦ "Белене", да са го направили така, че да са построили централата, отговори Борисов на своите опоненти. Щом са спали до 2009 г., сега ще мълчат и ще гледат как се мъча да намеря най-правилното решение, добави той. По думите му няма добър вариант, няма и лош вариант, ако го изиграем добре.

По-рано днес министърът на енергетиката Теменужка Петкова обяви на брифинг, че се работи по различни варианти във връзка с проекта за АЕЦ ”Белене”. Тя призова всички политически партии да обединят своите усилия за намирането на прагматично решение.

Коментарът й дойде в отговор на твърдението на заместник-председателя на АБВ Румен Петков, който заяви, че след решението на арбитражния съд страната ни реално ще заплати не 550 млн. евро, а над 800 млн. евро обезщетения, ако не реализира проекта. В сумата той включва и адвокатски хонорари и командировъчни, непризнати претенции на НЕК и лихви.

Петков заяви, че след решението на арбитража България трябва да построи централата или площадката и проектът да бъдат обявени на търг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 12 rate down comment 13
Путко Мафани
преди 7 години
И Иран кат го купи кво да го прави?Тия хора не разбират ли че без Русия няма да стане.Абе къде е баба Клиторица сега да праща мейли....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 17
Pyramid
преди 7 години
...И какво, ще гарантират цялост, съхранност, комплектност и т.н.? Абе, ще стане така, че И ще правим Белене, и ще надплатим. Стиснатият плаща двойно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още