fallback

Новият закон за ВиК въвежда таван на цената на водата

Предвижда се и допълнително подпомагане на уязвимите потребители на ВиК услуги, което ще бъде определено с наредба

13:38 | 27.10.20 г. 8
Автор - снимка
Редактор

Цената на водата няма да може да надвишава 2,5 на сто от средния месечен доход на домакинствата в съответната административна област. Лимитът се залага в новия Закон за водоснабдяването и канализацията (ВиК), предложен от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) за обществено обсъждане.

Текстовете са публикувани на портала за обществени консултации strategy.bg, а крайният срок за становища е 25 ноември.

Предложеният нов закон за ВиК е готов след неколкогодишно забавяне и две обществени консултации за написването му – една от 2018 г. и една от началото на тази година, която стартира точно когато се очакваше публикуването на готови текстове.

Предвижда се и допълнително подпомагане на уязвимите потребители на ВиК услуги, което ще бъде определено в отделна наредба на Министерския съвет, предложена от регионалния министър. Тази наредба, както и всички други наредби, които ще трябва да се пишат съгласно този проектозакон, ще са готови до 2 месеца след влизането му в сила.

Със закона се предлага обаче да няма ограничения в размера на задължението и срещу длъжниците ще може да се стартират изпълнителни производства веднага, вижда се още от текстовете.

Предвижда се и автоматично вливане на общините, които отказаха да участват в окрупняването на ВиК инфраструктурата, към консолидираните ВиК оператори и асоциации на съответните административни области. Такъв е случаят например с общ. Сапарева баня и общ. Сандански, които отказаха да се включат в окрупнения ВиК оператор и предпочетоха сами да управляват местната ВиК инфраструктура. Това обаче породи невъзможност областите Кюстендил и Благоевград да ползват евросредства за ВиК сектора през този програмен период. Законодателят явно се подготвя за следващия, за да продължат инвестициите в сектора, чиито потребности от средства се оценяват на около 12 млрд. лева.

Регламентация на стопанисването, поддържането и експлоатацията на ВиК инфраструктурата

Законът регламентира управлението, планирането, изграждането и експлоатацията на ВиК системите и предоставянето на ВиК услугите на територията на България. За целта ще се ползва административното деление на 28 области, както и в момента.

Стопанисването, поддържането и експлоатацията на ВиК системите и предоставянето на ВиК услугите са дейности от стратегическо значение и от обществен интерес, записано е в текстовете.

Държавната политика във ВиК секторът ще се определя от Министерския съвет чрез МРРБ, което ще изготвя десетгодишната национална стратегия за управление и развитие на водния сектор в България. Водоснабдяването на територията на отделните административни области се осъществява на базата на регионални генерални планове за ВиК сектора, които се изготвят от МРРБ и се съгласуват с местната ВиК асоциация. Новият държавен ВиК холдинг ще упражнява правата на държавата във ВиК операторите с държавно участие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:21 | 14.09.22 г.
fallback