IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ford сключи договор с руски учени

Съвместният проект ще изследва комуникациите между автомобилите, както и между автомобилите и пътната инфраструктура

15:47 | 28.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Компанията Ford сключи договор с Политехническия университет в Санкт Петербург, в рамките на който ще бъдат изследвани комуникациите между автомобилите, както и между автомобилите и пътната инфраструктура, съобщава в. „Известия”.

Контрактът е за 3 години, като благодарение на него инженерите от Ford ще получат достъп до някои от технологиите, използвани в Международната космическа станция. Основната идея на проекта е, благодарение на мрежова комуникация между автомобилите и техните водачи да бъде намален броят на аварийните ситуации на пътя.

„Най-важното е да създадем устойчива и надеждна система за обмен на данни, заяви един от водещите специалисти на Ford в областта на системния анализ Олег Гускин. Ако една мрежа, предаваща подобна информация се изключва, ние трябва да бъдем готови с алтернативни канали, за да подсигурим обмена на информация.”

Една от основните идеи е създаването на нов тип комуникационни протоколи. Те ще бъдат изпращани с приоритет и с по-голяма мощност от останалите. В същото време тяхното изпращане по никакъв начин няма да пречи на стандартната интернет и радио връзка, която ще се прехвърля на канал с по-малка мощност.

Подобна система на комуникации ще помогне не само да се намали броят на произшествията, но и ще ускори времето за реакция на службите за безопасност. Те ще получават информация за пътните произшествия, като същевременно ще бъдат информирани за трафика по пътя им към мястото на инцидента. По този начин спасителните екипи ще могат да променят маршрута си, за да пристигнат по-бързо и да окажат нужната помощ на пострадалите.

Още новини с автомобилна тематика четете в Automedia.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още