IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ford изпробва автономен хибрид

Компанията предвижда да пусне модела през 2025 г.

14:31 | 16.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимкa: Ford</p>

Снимкa: Ford

Компанията Ford съвместно с Университета на Мичиган започна изпитания на автомобили със система за автономно управление. Производителят съобщи, че подобен модел може да бъде пуснат на пазара през 2025 г.

Прототипите с автопилот са построени на базата на модела Fusion с хибридно задвижване. При разработката на системите с автопилот във Ford са използвали данните, получени в рамките на проекта VIRTEX. Това е специален симулатор, който изучава възможностите за взаимодействие между шофьора и автопилота при едновременно управление на автомобила.

В оборудването, използвано от автопилота на Ford, влиза оптически далекомер LIDAR. Той използва светлинен лъч на същия принцип, на който делфините изпускат звукови вълни – те се отразяват в обектите и се връщат обратно, като помагат на животните да се ориентират в пространството. LIDAR скандира пътя на разстояние до 60 метра и „рисува” триизмерна картина на обкръжаващата среда. Сензорите фиксират всички статични и движещи се обекти, сред които са останалите автомобили, велосипедистите и пешеходците. Системата дори различава малка животинка, излязла на пътя.

„Хибридният Ford Fusion с автопилот представлява нашето виждане как трябва да бъде устроено пътното движение в бъдещето – заяви изпълнителният директор на компанията Бил Форд. – Ние вярваме, че автомобилите ще могат да се придвижват автономно, като си контактуват както помежду си, така и с обкръжаващия ги свят. Това ще направи движението по пътищата по-безопасно, ще намали задръстванията и ще ограничи замърсяването на околната среда”.

Още снимки вижте в Automedia.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още