IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

General Motors плаща глоба от 900 млн. долара

Причината за извънсъдебното споразумение е закъсняло изтегляне на автомобили заради дефект в запалителните системи

19:03 | 17.09.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Централата на&nbsp;General Motors. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Централата на General Motors. Снимка: Ройтерс

Американският автомобилостроител General Motors се е съгласил да плати глоба от 900 млн. долара, за да спре наказателно преследване за закъснения при изтеглянето на автомобили заради механичен дефект, за който компанията е знаела, предаде Bloomberg.

Дъщерната на германския Opel компания се е договорила с властите в САЩ да постигне уреждане на наказателното дело.

От миналата година са изтеглени 2,6 млн. коли - близо десет години след появата на проблема. При засегнатите коли е имало опасност ключът незабелязано да се изплъзне в позиция за изключване. Проблемите със запалителната система може да доведат до спиране на двигателя по време на шофиране, което да причини повреда в спирачната система или деактивиране на устройствата за безопасност.  

През декември 2014 г. GM призна за 40 смъртни случая, свързани с дефекта, след като по-рано признаваше само за 13 случая. Създаденият специално за плащане на обезщетения фонд признава по-късно, че поне 97 човека са загинали заради дефекта на колите. Сега се оказва обаче, че с проблемите със запалването са свързани 124 смъртни случая.

Средствата от глобата ще бъдат използвани за уреждане на 1385 жалби за причинена смърт или наранявания, както и жалби от акционери. Освен глобата конструкторът признава обвиненията и се ангажира да не допуска подобни нарушения. 

В обявеното в четвъртък споразумение най-големият производител на автомобили в САЩ признава, че не е съобщил за дефектите публично и така е подвел регулатори и клиенти относно безопасността на засегнатите превозни средства. Това става видно от документите, подадени в съда в Ню Йорк.

GM се е съгласила и на частично споразумение по гражданско производство. Всичко това ще причини финансово натоварване в размер на 575 млн. долара за текущото тримесечие. 

Споразумението гарантира, че прокуратурата няма да повдига обвинения поне в продължение на три години. Компанията пък трябва да приеме независим надзорник, който да наблюдава практиките за сигурност. Съдът обаче все пак трябва да одобри извънсъдебното споразумение. 

Глобата за GM е по-ниска от сумата от 1,2 млрд. долара, платена от Toyota през 2014 година заради проблем с педала на газта. 

През май 2014 г. заради закъснелите сервизни акции GM се съгласи да плати парична глоба в размер на 35 млн. долара на Националната администрация по безопасност на транспорта на САЩ (National Highway Traffic Safety Administration). Мащабните сервизни акции ще костват на компанията най-малко 1,2 млрд. долара, стана ясно от изявление на главния изпълнителен директор Мери Бара тогава. Още 1,8 млрд. долара са били заделени през 2014 г. за компенсация на пострадалите, а нови 1,2 млрд. долара ще бъдат платени през 2015 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още