IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Системи за аварийно спиране ще има при всички автомобили на 10 компании в САЩ

Десет от най-големите производители на автомобили се договориха с правителството да направят автоматичните спирачки задължителна характеристика

14:01 | 12.09.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Десет големи производителя на автомобили, които формират 57% от продажбите на превозни средства в Северна Америка, са се съгласили да направят автоматичните спирачки за аварийно спиране стандартна характеристика на всичките си нови автомобили, съобщава CBC News.

Засега не е заложена времева рамка в тяхното споразумение с американските администрации за движение по пътищата National Highway Traffic Safety Administration и с Insurance Institute for Highway Safety.

Според официални лица обаче ще минат няколко години преди производителите да успеят да преработят дизайните си, за да включат функцията за безопасност.

Американският министър на транспорта Антъни Фокс обяви поетите ангажименти в петък, коментирайки, че функцията ще подобри сигурността на превозните средства.

„Навлизаме в нова ера на сигурността на автомобилите, фокусирана върху това да спрем катастрофите изобщо да се случват, а не върху това как да предпазим пътниците в случай на пътен инцидент“, заяви Фокс. „Но ако технологии като автоматичните спирачки за аварийно спиране се предлагат само като допълнителни опции или при най-скъпите модели, твърде малко американци ще видят ползите от тази нова ера.“

Автоматичните спирачки за аварийно спиране имат за цел да предотвратят големия брой катастрофи, включително сблъсъците с движещ се отпред автомобил или инциденти с пешеходци, в които шофьорите не натискат спирачките или не успяват да приложат достатъчно спирачна сила. Около една трета от катастрофите в САЩ са сблъсъци с движещ се отпред автомобил.

Системите използват сензори като радари, камери или лазери, за да засекат непосредствена катастрофа, предупреждават водача и ако той не предприеме необходимите действия, включват спирачките.

Производителите, които са се съгласи да внедрят автоматичната система, са BMW, Ford, General Motors, Mazda, Mercedes-Benz на Daimler, Tesla, Toyota, Volkswagen, Audi и Volvo.

Представителите на регулаторните органи не отричат възможността в даден момент да предложат правилата за въвеждане на подобни технологии да са задължителни за всички превозни средства.

Двете администрации за движение по пътищата планират да разработят критерии за представяне и времева рамка за производителите за внедряване на технологията през следващите месеци. Вече са добавени две автоматични системи за аварийно спиране към препоръчителните функции за безопасност като част от петзведната нова програма за оценка на автомобилите.

Автоматичните системи за аварийно спиране в момента се предлагат като опция само на около 4% от автомобилите в Северна Америка, сочат данни на компанията IHS.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още