IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Легенда в автомобилния бранш предрече катастрофа за Tesla Motors

Според Боб Луц компанията за електромобили е обречена

17:52 | 28.10.15 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: General Motors</em></p>

Снимка: General Motors

Една от големите легенди в автомобилния бранш – Боб Луц, предрече сериозни проблеми за производителя на електрически автомобили Tesla Motors. В интервю за изданието Road&Track бившият топ мениджър на BMW, Porsche, Ford и GM дори допусна, че компанията на Илон Мъск може и да не оцелее.

„Tesla е компанията, която не мога да разбера. Там работят брилянти хора, които правят невероятни неща. Именно обаче този новаторски подход към нещата може да прецака всичко и съвсем скоро Tesla да изпадне в огромна беда”, категоричен е Луц.

Според роденият в Швейцария преди 83 години предприемач основната причина за това е, че съвсем скоро най-големите производители в света ще започнат да инвестират огромни суми в електромобили. И в стремежа си за постигане на по-ниска цена и съответно повече продажби те просто ще премажат Tesla.

Друг сериозен проблем е решението на собственика и президент на компанията Илон Мъск да продава моделите си само в самостоятелни шоурумове. Луц е на мнение, че това е наливане на пари в бездънна яма и посочва, че същият проблем е срещнал и самият той по време на работата си в Porsche.

„Явно Мъск смяташе, че щом фирмените магазини на Apple работят успешно, то и тези на Tesla ще могат. Само че при Apple се продават смартфони и лаптопи, които се нуждаят от една витрина и от персонал от деца. Докато една автокъща заема огромно пространство, има нужда от сграда, зарядни станции и огромен персонал. Нужни са не само търговци, но и сервиз, финансов отдел и така нататък. А това е огромна инвестиция, която трудно ще се изплати”, смята Луц.

Още новини с автомобилна тематика четете в Automedia.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

2
rate up comment 11 rate down comment 14
MZ/X
преди 8 години
Технологията изобщо не е въпрос само на пари, а дори напротив! Най-важно е да има гений, а парите си идват както показва примера и на Тесла. Това че традиционните автопроизводители могат да излеят един куп пари, не означава, че техните услия ще имат видим резултат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 31 rate down comment 11
Mavi Goz
преди 8 години
Абе Луц да бъде добър и да се погледне в огледалото и да не се бута при боговете! Това, че е работил за Форд и се е разчул като некъв СЕО не го прави равен на Хенри Форд! А Мъск е от категорията на Хенри Форд и Стив Джобс! И да фалират Тесла М. и СпейсЕкс, човечеството ще се е преместило много напред в технологичната си еволюция, благодарение на тях! И после хиляди като Луц ще се бъцкат в отчети и сметки на стотинки в компании, ходещи в коловозите, прокарани от Мъск!Неква жаба се загрижила за обяда на орлите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още