IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Легенда в автомобилния бранш предрече катастрофа за Tesla Motors

Според Боб Луц компанията за електромобили е обречена

17:52 | 28.10.15 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: General Motors</em></p>

Снимка: General Motors

Една от големите легенди в автомобилния бранш – Боб Луц, предрече сериозни проблеми за производителя на електрически автомобили Tesla Motors. В интервю за изданието Road&Track бившият топ мениджър на BMW, Porsche, Ford и GM дори допусна, че компанията на Илон Мъск може и да не оцелее.

„Tesla е компанията, която не мога да разбера. Там работят брилянти хора, които правят невероятни неща. Именно обаче този новаторски подход към нещата може да прецака всичко и съвсем скоро Tesla да изпадне в огромна беда”, категоричен е Луц.

Според роденият в Швейцария преди 83 години предприемач основната причина за това е, че съвсем скоро най-големите производители в света ще започнат да инвестират огромни суми в електромобили. И в стремежа си за постигане на по-ниска цена и съответно повече продажби те просто ще премажат Tesla.

Друг сериозен проблем е решението на собственика и президент на компанията Илон Мъск да продава моделите си само в самостоятелни шоурумове. Луц е на мнение, че това е наливане на пари в бездънна яма и посочва, че същият проблем е срещнал и самият той по време на работата си в Porsche.

„Явно Мъск смяташе, че щом фирмените магазини на Apple работят успешно, то и тези на Tesla ще могат. Само че при Apple се продават смартфони и лаптопи, които се нуждаят от една витрина и от персонал от деца. Докато една автокъща заема огромно пространство, има нужда от сграда, зарядни станции и огромен персонал. Нужни са не само търговци, но и сервиз, финансов отдел и така нататък. А това е огромна инвестиция, която трудно ще се изплати”, смята Луц.

Още новини с автомобилна тематика четете в Automedia.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

12
rate up comment 4 rate down comment 2
Ironhorse
преди 8 години
Подозирам, че Мъск няма да продава само коли в тези автосалони.И сега Тесла продава агрегати ползвани в колите им за съхраняване на енергия, така наречените KERS.Те са основни доставчици на тази система за Формула 1 и поне 70 % от продаваните хибриди.Мъск е направил огромен пробив в батериите и по-долу форумец е писал за строежа на не огромен, той е гигантски! завод забатерии.Ако и едва ли не САЩ и ЕС подпишат ТПТИ, до краящ на 2016г. през 2017 ще им припари на всички производители на коли с петролни двигатели в Европа, защото ще паднат безумните мита от около 40 000 долара на автомобил.Според мен всички автомобилопроизводители отчаяно са се втурнали да догонят Мъск, особено след Дизелгейт.Времето работи за Мъск.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 2
lyusien
преди 8 години
Големия бизнес на Тесла в бъдеще ще бъдат не ел автомобили а батериите за съхранение на ел енергия от В Е И В момента се строи огромния завод за батерии в Невада които ще промени света Вече всеки може да си построи къща с слънчеви панели и батерии за съхранение на произведената ел енергия Няма нужда от мрежи трансформатори Това е нещо което ще промени света Какво ще им струва да построят магазини за електрически коли Нищо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 2
RedBot
преди 8 години
Ако ел. кола не стане по джоба на масовия юзер и не може да извърти 6-700км без зареждане няма шанс да пробие. Големите кинти са в големите обеми, а в случая е необходим технологичен пробив за да бъде изпратена в килера добрия стар ДВГ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 8
Patilan
преди 8 години
Теслата ще гризне дървото поради други причини....ел. коли никога не са били рнатабилни и са минимално еко съобразни. А който не знае, Тесла е квази държавна компания - без субсидийте на чичо Сам, нямаше да има и Тесла.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 8
Mavi Goz
преди 8 години
И какво е измислил големият мозък Луц, с което ще го запомни човечеството? Какво е сътворил, което други преди него не са?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 7
kirka
преди 8 години
Боб Луц да си гали Шевито на снимката и да не гледа в чуждата паничка :)Май не е чел приказката за Кума Лиса и киселото грозде :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 2
supertrader
преди 8 години
http://***.dnes.bg/business/2015/10/28/kitaiska-kompaniia-s-meraci-za-centyr-za-inovacii-u-nas.281278
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 2
ради
преди 8 години
До 3Може би имаш предвид Робърт (Боб) Луц? Щото Мъск не е точно традиционалист.Иначе, тия двамцата си имат от години заигравка покрай филма http://***.imdb.com/title/tt1413496/Естествено - симпатиите ми са за Мъск - ако и да е далеч от Хенри Форд.Но и Луц е голям мозък, та си струва да се има предвид мнението му.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 7
supertrader
преди 8 години
Точно въпрос на пари е ! Японците правят водородни коли защото имат пари да инвестират в разработката им и да загубят много пари от нея в тези пробни серии.Просто другите не могат да си позволят такива загуби. Разработката е по скъпа от на класически автомобил в пъти, но продават 1500 броя - сиреч нищо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 14
crammer
преди 8 години
Времето Мъск, времето е ключът към всичко, а твоето е изтекло. Традиционалист, който все още не разбрира, че традиията е да няма традиция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още